El Partit Popular Català veu en la llei de transitorietat jurídica, presentada aquest dilluns per Junts pel Sí i la CUP, una inspiració chavista. “Es pot dir que té una clara inspiració en l’Assemblea Constituent de Veneçuela”, ha assegurat Alejandro Fernández, portaveu parlamentari del PPC, en roda de premsa al Parlament. “Es nota la mà de la CUP darrere”, ha afegit.

Fernández ha justificat la seva comparació en quatre punts. Segons el diputat popular, es vulneren “els drets de l’oposició democràtica”, hi ha una “claríssima anul·lació i derogació de la llei vigent sense respectar els mecanismes de reforma”, hi ha una ruptura de la separació de poders i “es produeix una nova ubicació de la sobirania en un entramat d’institucions liderat per l’ANC que dissenyaria la nova arquitectura institucional”.

“Tenen raó alguns mitjans de comunicació quan parlen d’autocràcia”, ha afirmat el portaveu del grup parlamentari del PPC. Feia referència a l’editorial del diari El País, que sosté que Catalunya avança “cap a l’autocràcia” i que “la llei catalana de ruptura viola l’Estatut i prefigura un règim autocràtic”.

Fernández ha advertit que, encara que les lleis del referèndum i de transitorietat jurídica arribin al ple del Parlament i s’aprovin, “després serà l’estat de dret el qui respongui”. El representant del PPC ha valorat positivament les declaracions de la socialista Margarita Robles, que ha dit que “l’1-O cal treure les urnes”. En aquest sentit, ha volgut “posar en valor la unitat de l’oposició democràtica”.