El curs polític que comença aquest dilluns estarà marcat per les eleccions municipals del maig del 2023 per les quals el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha decidit tornar al carrer i donar a conèixer el que per ell són els grans èxits d'aquest govern en un context molt complicat marcat per la inflació desbocada que podria empitjorar en el marc d'una tardor i un hivern difícils. A això, el govern espanyol hi ha de sumar les constants enquestes que situen a Alberto Núñez Feijóo com a guanyador d'unes eventuals eleccions generals, que Sánchez té clar que se celebraran el desembre de 2023. L'últim sondeig, que ha publicat el diari La Razón, recull una diferència cada com més amplia entre els dos principals partits: 50 diputats separen el PP, que arribaria als 142 amb un 34% dels vots, i el PSOE, que com a màxim n'obtindria 92 amb 10 punts menys que els seus rivals (23,8%).

Segons les enquestes de La Razón, la diferència es va fer més notable després de les eleccions andaluses, que el PP va guanyar per majoria absoluta, enfonsant no només al PSOE sinó també a Vox a la irrellevància, tot i les aspiracions de l'extrema dreta d'assumir la vicepresidència de la Junta. Ara, a l'enquesta del mes d'agost, el PP arriba als 142 diputats, 53 més que en les últimes eleccions del 10-N, mentre que la situació del PSOE és inversa, perdent-ne una trentena respecte al 2019: els de Pedro Sánchez passen dels 120 escons actuals a un màxim de 92. Així, si el PSOE té la intenció de revertir la situació, ja que consideren que l'"efecte Feijóo" s'ha acabat, tenen molta feina per endavant. 

Vox no aixeca el vol amb l'arribada de Feijóo 

Mentrestant, l'auge del PP afecta també Vox, que veu com el que hauria de ser un ascens meteòric ha quedat totalment frenat i fins i tot, s'enfonsa. Amb el partit encara afectat per l'adeu de Macarena Olona, els ultres perdrien fins a 10 diputats respecte al 10-N, en la que va ser la seva gran irrupció en la política espanyola. De totes maneres, la tercera posició, amb un 13,2% dels vots continua sent seva, ja que Unidas Podemos no aprofita en cap cas aquesta caiguda, sinó que segueix el mateix camí. Els morats, sempre expectants de les decisions que pugui prendre Yolanda Díaz, veuen com perden una desena de diputats, dels 35 actuals a només 25, deixant-se més de 700.000 vots pel camí i no aconsegueixen aprofitar la caiguda dels socialistes. En el seu cas, la pèrdua de votants, sempre segons l'enquesta de La Razón, supera els 1.200.000. 

Alhora, aquesta és una nova enquesta que certificaria la desfeta total de Ciutadans, que segons els seus millors pronòstics, mantindria un diputat al Congrés. En els pitjors pels d'Inés Arrimadas, el partit desapareixeria del mapa. Aquesta situació es dona entre fortes crítiques a la líder taronja per la seva gestió del fracàs electoral a Andalusia i dia rere dia figures importants del partit arreu de l'Estat l'abandonen.