La vicepresidenta segona i ministra de Treball, Yolanda Díaz, va assegurar aquest dijous que el Salari Mínim Interprofessional (SMI) "s'apujarà més que mai". En declaracions als passadissos del Congrés dels Diputats, la ministra va garantir que aquest augment es materialitzarà i va remarcar que ens trobem en un moment "d'absoluta excepcionalitat política" marcat per un context amb una inflació "com mai no havíem conegut des de segle passat". Segons fonts properes a Díaz, la intenció és que aquest increment s'aprovi al desembre, de tal forma que entrés en vigor l'1 de gener de 2023. 

Augment del salari mínim

Durant el primer ple del curs polític, Díaz va reiterar que el govern espanyol està treballant en la pujada del salari mínim, que des del mes de febrer se situa en els 1.000 euros. El compromís del govern espanyol és que en 2023 el salari mínim arribi al 60% del salari mitjà espanyol, el que representaria 14 pagues de 1.049 euros, segons els càlculs anteriors que hauran de revisar la comissió d'experts. La vicepresidenta segona va explicar que en la reunió del pròxim 2 de setembre el govern espanyol informarà el comitè d'experts conformat per a la pujada de l'SMI que "més enllà" de la senda marcada per a aconseguir el 60% del salari mitjà, cal "ser conscient" de la situació actual. 

Díaz va recordar que l'article 27 dels Estatuts dels Treballadors constata que, entre d'altres, un dels supòsits per revalorar l'SMI és la inflació i la situació econòmica del país, que és de "màxima incertesa", ha dit. A més, amb relació al president de la Confederació d'Organitzacions Empresarials (CEOE), Antonio Garamendi, ha assenyalat que "crec que el senyor Garamendi sap molt bé què està passant al nostre país i bloquejar la negociació dels convenis col·lectius no és una bona recepta". "Pujarem l'SMI i li demanaria a la CEOE a què es comprometi amb el seu país", va sentenciar Díaz, mostrant així el seu suport a les "mobilitzacions sindicals enfront de la patronal espanyola".

La vicepresidenta segona va mostrar "el seu suport explícit" a les mobilitzacions sindicals davant la negativa de la patronal a apujar el salari. "És bo per a l'economia tenir salaris dignes que permetin a les persones viure amb dignitat. Es parla molt dels salaris i es parla molt poc dels enormes dividends que es reparteixen els grans consells d'administració o els salaris en els consells. Han de ser debatuts", va recalcar Díaz.

Suport del PSOE

El PSOE donarà suport a la pujada del Salari Mínim Interprofessional proposada per Díaz. Així ho confirmava fa només uns dies la portaveu de l'Executiva Federal del PSOE i ministra d'Educació, Pilar Alegría, en declaracions a Europa Press. "El nostre compromís, el compromís del govern espanyol, és arribar al 60% del salari mitjà aproximadament i és el que farem", explicava Alegria, que detallava que la intenció del govern espanyol és abordar el compromís amb els agents socials durant la pròxima tardor. Alegria apostava pel diàleg social, assegurant que "és un altre costum que ens agrada mantenir".