La vicesecretària d'Estudis i Programes del PP, Andrea Levy, ha advertit que els "fanatismes independentistes" no es poden pagar amb els diners de tots, i que per això i per "protegir" els catalans, el Govern espanyol ha decidit controlar setmanalment les despeses de la Generalitat.

Levy, en una roda de premsa a la seu de Génova, ha defensat la iniciativa de l'executiu de verificar setmanalment els comptes del Govern, una mesura que va adoptar ahir després de detectar un desviament de 6.150 euros, que podrien estar destinats a la preparació del referèndum de l'1 d'octubre.

Ha insistit que la consulta sobiranista és il·legal i, per tant, "no és democràtica". D'aquesta manera ha respost al president català, Carles Puigdemont, que avui ha contraatacat demanant al Govern espanyol que torni a Catalunya els interessos que els catalans han pagat per rebre el Fons de Liquiditat Autonòmica (FLA) i els seus diners invertits per rescatar la banca i les radials de Madrid, i per sufragar la "guerra bruta".

"Responsabilitat, seny i moderació"

La dirigent popular ha subratllat que la Generalitat està sumida en l'"excentricitat" quan posa les institucions "de tots els catalans" al servei "de la seva obsessió i del seu fanatisme independentista", i això no respon, ha dit, a l'interès general.

I davant aquesta situació, ha argumentat Levy, l'executiu de Mariano Rajoy no permetrà que es destini un sol euro per pagar "il·legalitats" i actuarà amb "responsabilitat, seny i moderació", perquè és el que beneficia els catalans i no pas "aquesta fugida permanent" de la Generalitat en el seu "fanatisme". Una fugida, ha afegit, que està fent dimitir càrrecs de l'Administració catalana "perquè no superen les proves de gosadia independentista".

Levy també ha carregat contra el vicepresident de la Generalitat, Oriol Junqueras, per haver suggerit de "passar un platet" perquè tots els catalans aportin dos euros a fi de pagar la multa "per cometre il·legalitats".