El Vicesecretari de Organització del Partit Popular, Fernando Martínez Maíllo, ha explicat aquest vespre als passadissos del Congrés que obrirà un expedient informatiu a Rita Barberá i a la resta del partit a València que estigui imputat o relacionat en el sumari de blanqueig de diners a través de donacions al partit. Maillo també ha assegurat que aquesta decisió ha estat presa aquest matí i que així se li ha comunicat a l'exalcaldessa de València.

Aquesta informació arriba després que diversos líders del Partit Popular ja hagin criticat que les explicacions que aquest matí ha donat l'exalcaldessa de la València no són "insuficients". "A mi no m'han agradat gens i crec que no han solucionat res", ha lamentat el vicesecretari sectorial del PP, Javier Maroto, a qui se li ha sumat el vicesecretari de Comunicació del partit, Pablo Casado, que ha anhelat "més explicacions". "Ens hem quedat amb ganes de més", ha sentenciat, "si dóna més explicacions, millor". Tant Maroto com Casado formen part de l'ala més jove del partit i són els que volen personificar la renovació del PP.

Tanmateix, però, el president espanyol en funcions, Mariano Rajoy, i la vicepresidenta de l'executiu estatal, Soraya Sáenz de Santamaría, sí que li ha donat suport i han valorat que Barberá es mostri disposada a declarar davant del jutge. "És un pas molt important", ha felicitat Rajoy, que ha reconegut que aquest pas l'ha deixat "tranquil". "Són els tribunals els que han de decidir", ha conclòs.

Barberá defensa la seva innocència

En una roda de premsa per justificar la seva innocència en el cas Taula i per desvincular-se de les trucades telefòniques que l'impliquen en la presumpta trama de corrupció. La senadora ha dit que qui acusa "ha de presentar proves, no deduccions ni suposicions", ni tampoc, ha dit, "punxades telefòniques citant terceres persones".

Tot i això, Rita Barberá ha acceptat comparèixer voluntàriament als jutjats per donar explicacions sobre la seva implicació en el cas. Barberá declararà voluntàriament en un termini de 20 dies davant del jutge encarregat del cas Imelsa per la seva presumpta implicació en un cas de blanqueig al grup municipal del PP a l'Ajuntament. Així, Barberá accepta l'oferiment del titular del jutjat d'instrucció número 18 de València abans d'enviar la causa al Tribunal Suprem per interrogar-la com a investigada en qualitat d'aforada.

Aquest anunci de l'exalcaldessa arriba després que s'aixequés el secret de sumari i sortissin a la llum unes converses telefòniques que la impliquen directament en el cas, cosa que afegeix suport a la tesi de la fiscalia i la policia.