El PP ha decidit esperar a una decisió judicial ferma del cas Kitchen per prendre més mesures contra l'exministre de l'Interior Jorge Fernández Díaz, segons han assenyalat fonts de la cúpula del partit aquest dilluns. L'exministre ja va ser suspès de militància provisionalment el juliol del 2021, quan el jutge va processar-lo per aquesta investigació sobre l'espionatge parapolicial a l'extresorer del PP Luis Bárcenas, i ara els populars han optat per esperar a la decisió judicial del cas. Aquest pronunciament del partit ha arribat després que l'Audiència Nacional donés per tancada de manera definitiva la investigació de l'Operació Kitchen el passat divendres, descartant indagar més sobre la suposada participació de l'exsecretària general del partit María Dolores de Cospedal. La decisió de l'Audiència Nacional va coincidir amb la presentació de l'escrit d'acusació de la Fiscalia d'Anticorrupció, que demana condemnar Fernández Díaz a 15 anys de presó.

Després de diversos dies amb informacions sobre Fernández Díaz, fonts de la direcció del PP han assegurat que a Gènova estan "molt tranquils" i s'han mostrat "implacables" contra la corrupció. En aquest sentit, des de l'equip d'Alberto Núñez Feijóo han indicat que esperen que la Justícia actuï si algú "ha utilitzat el poder per a qüestions que no són legítimes", segons han afegit les mateixes fonts.

Què diuen els Estatuts del PP?

El PP, liderat llavors per Pablo Casado, va comunicar el juliol de 2021 aquesta suspensió provisional de militància a l'exministre, actuant segons el que marquen els Estatuts del partit. Uns mesos abans, el setembre del 2020, quan Fernández Díaz va ser imputat pel cas Kitchen, la formació ja li va obrir un expedient informatiu.

De fet, els Estatuts del PP assenyalen que es produirà la pèrdua de la condició d'afiliat en "ser condemnat per un delicte mitjançant sentència judicial ferma amb l'informe previ del Comitè de Drets i Garanties i atenent la gravetat del delicte". Així mateix, segons informa Europa Press, l'article 16 de les regles internes del PP recull que cometre una infracció "molt greu" és que algun membre del partit incorri "en qualsevol forma de corrupció a l'exercici de càrrecs públics" o hi hagi "condemna per un delicte que per la seva naturalesa o per les circumstàncies en què s'hagi comès es consideri incompatible amb les obligacions i els deures ètics establerts en aquests Estatuts".

En aquesta línia, el partit precisa que les infraccions molt greus seran sancionades amb les següents mesures: "suspensió d'afiliació per un període de temps entre quatre i sis anys; inhabilitació per exercir càrrecs al si del partit o en representació d'aquest per igual període de temps; expulsió del partit". A més a més, detalla que la primera sanció i la segona no són "excloents entre si".