Aquest dimarts, el Parlament de Catalunya ha admès a tràmit una iniciativa legislativa popular (ILP) que demana declarar la independència de Catalunya. Aquesta situació ha encès les alarmes a Madrid i els partits espanyolistes s'han posat les mans al cap, començant pel Partit Popular. El portaveu del Partit Popular al Congrés, Miguel Tellado, ha expressat la seva profunda preocupació davant la decisió de la Mesa del Parlament d'admetre a tràmit una iniciativa legislativa popular que busca declarar la independència de Catalunya. En una conferència de premsa al Congrés, Tellado ha qualificat aquesta mesura de "summament greu" i ha assenyalat que va en contra del criteri de tots els lletrats del Congrés.

La iniciativa, presentada per Solidaritat Catalana per la Independència, ha estat admesa a tràmit gràcies als vots a favor de Junts i la CUP, l'abstenció d'ERC, i malgrat l'informe desfavorable dels lletrats i l'oposició dels dos membres del PSC a la Mesa del Parlament. La iniciativa, registrada el 2 de febrer, primer haurà de passar pel procés de validació per part de la comissió de control de la ILP que té el Parlament i, a partir de llavors, s'iniciarà un termini de 120 dies hàbils per recollir les 50.000 signatures necessàries per començar el debat parlamentari. 

Tellado ha lamentat que aquesta decisió reflecteixi "la veritable intenció" de les formacions independentistes catalanes, ha destacat que "la història es repeteix" i ha acusat els partits independentistes de buscar la independència a canvi d'impunitat. El portaveu del PP també ha vinculat aquesta situació amb la decisió de la Mesa del Congrés d'admetre la pròrroga dels terminis per a la tramitació de la Llei d'Amnistia. Segons Tellado, aquesta pròrroga permetrà al PSOE continuar negociant amb Junts una llei "a mida" per al president a l'exili, Carles Puigdemont.

El portaveu popular també ha criticat durament el PSOE, acusant-los de "faltar al respecte a tots els espanyols" i de "dependre de les necessitats de Puigdemont" per mantenir la legislatura. A més a més, ha assenyalat que la decisió de la Mesa del Parlament és una "maniobra" més de Puigdemont i que demostra que el líder del PSOE, Pedro Sánchez, va mentir quan va prometre aprovar l'amnistia en benefici de Junts. El dirigent del PP ha retret al líder de l'Executiu que si no hagués fet un "intercanvi d'investidura per impunitat", no ens trobaríem en la situació actual.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!