Marxa enrere del PP respecte al reconeixement espanyol d'Escòcia a la Unió Europea. Després que aquest cap de setmana el ministre d'exteriors, Alfonso Dastis, assegurés que Espanya no vetaria l'entrada d'una Escòcia independent a la Unió Europea, ara els populars asseguren que s'hauria de posar "a la cua" d'admissió, com qualsevol altre país que s'independitzi.

Així s'ha expressat el portaveu del PP i vicesecretari de comunicació, Pablo Casado, després del comitè executiu d'aquest dilluns. Casado ha assegurat que tant Catalunya com Escòcia s'haurien de tornar a posar "a la cua" si volguessin tornar a entrar a la UE, perquè primer hi ha la defensa a la integritat territorial dels Estats membre. 

En aquest sentit, Casado ha explicat que s'ha tractat la situació d'Escòcia durant la reunió dels populars d'aquest dilluns, i que el president espanyol, Mariano Rajoy, hauria assegurat que ni Espanya, ni tampoc Alemanya, afavoririen la integració d'Escòcia a la Unió Europea en cas d'independència, i després del Brèxit.

Dastis, en canvi, en una entrevista publicada pels diaris The Guardian i El País aquest cap de setmana, assegurava que Espanya no vetaria l'entrada d'Escòcia a la Unió Europeaen el cas que es dugués a terme "de manera legal i constitucional", i li recomanaria que sol·licités el reingrés i fes els passos estipulats. Tot i això, assegurava que "no animem el trencament de cap Estat membre, perquè creiem que el futur va en una altra direcció", i desvinculava el cas escocès del català.

En mig de la crisi per Gibraltar

Tot i que no és ben bé un canvi de discurs, ja que el ministre també deixa clar que una Escòcia independent hauria d'iniciar els processos per a la reintegració, sí que es pot interpretar en les paraules de Casado com un intent d'elevar el to, de cara a una extrapolació de la situació a Catalunya, però també davant del Regne Unit. Tot això, just en un moment en què Londres i Madrid passen per una crisi diplomàtica per la situació de Gibraltar després del Brèxit

La tensió ha augmentat aquests últims dies després que la Unió Europea presentés el passat divendres les directrius negociadores del Brèxit, entre les quals inclou que cap acord entre els Vint-i-set i el Regne Unit podrà aplicar-se a Gibraltar sense un acord previ entre el Regne Unit i Espanya.

Aquest poder de veto concedit a Espanya ha irritat els britànics fins a tal extrem que fins i tot l'exministre britànic Norman Tebbit va proposar convidar els líders sobiranistes a Londres o inclús portar el seu desig d'independència a l'ONU com a resposta al conflicte amb Gibraltar. També la primera ministra britànica, Theresa May, va defensar la sobirania britànica del penyal i va assegurar: "No cedirem mai la sobirania de Gibraltar sense el vistiplau de la població”.