Davant de les informacions sobre que el Tribunal Constitucional estudiaria si forçar comicis per treure Catalunya del bloqueig en les negociacions per la investidura —com explicava El Confidencial el coordinador general del Partit Popular Fernando Martínez Maíllo responia amb una negativa aquest dilluns, preguntat al respecte per aquest diari. "No estem ara mateix en el fenomen de convocar eleccions", exposava en la roda de premsa posterior al comitè executiu nacional, postura que divendres era compartida per fonts de la Moncloa —ja que els lletrats del Parlament van dictaminar que no corrien els terminis—.

"Estem gestionant amb el 155 i volem un govern al més aviat possible", ha dit Maíllo passats cinc mesos de la seva aplicació. Aquest ha recordat que era l'executiu de Mariano Rajoy qui havia portat la "normalitat institucional" a les institucions catalanes i ha posat d'exemple el pagament de la paga extra dels funcionaris. Això ha servit al PP per treure pit davant l'immobilisme que atribueixen a Ciutadans, per no voler presentar-se a una investidura que seria fracassada. "Arrimadas no ha fet res. El vot útil s'ha convertit en una victòria inútil", ha denunciat.

Davant d'aquest escenari, el número tres de la formació popular ha justificat que l'objectiu del PP i la Moncloa era esperar als moviments dels partits independentistes, als quals ha demanat deixar de presentar "candidats impossibles", que estiguessin en "procediments judicials" —en al·lusió a Carles Puigdemont o Jordi Sànchez—. Per això, ha considerat que la darrera proposta de JxCat a la CUP sobre una moció de confiança a mitja legislatura era la "típica invenció independentista", i una de les propostes "que apareix i desapareix amb la mateixa rapidesa".

Ans al contrari, els populars volen un "Govern moderat", i que s'esculli un "president per a quatre anys, que faci quelcom per millorar la situació econòmica". Això passa en un moment en què Rajoy intenta apartar la crisi catalana per por de perdre la legislatura, i un cop assumit que un candidat com Jordi Turull o Josep Rull, que allargarien el plet davant del judici imminent a la cúpula del procés. 

Així les coses, a Génova eviten ja parlar de Carles Puigdemont, i només l'al·ludeixen si hi són preguntats al respecte. "Més teatre, mentint per Brussel·les, per Ginebra, per on sigui, ja no el creu ningú, és un personatge pul·lulant, cada cop té menor grau d'acceptació", s'ha descarregat Maíllo preguntat per aquest diari sobre si danyava la imatge d'Espanya la visita del líder de JxCat a Suïssa, on va denunciar qüestions com el Valle de los Caídos al Festival de Drets Humans.