El PP s'ha mostrat descol·locat després que el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) hagi acordat suspendre cautelarment el retard dels comicis. I és que, per una banda, el seu secretari general, Teodoro García Egea, ha demanat que a les eleccions catalanes se segueixin els passos "que recomanen els experts" per "cuidar la salut".

Però per l'altre, el secretari general del PP de Catalunya, Daniel Serrano, també ha demanat respectar la decisió judicial, la qual ha volgut recordar que és "provisional". "Manifestem màxim respecte a les decisions judicials, encara que siguin provisionals. Hem d'entrar en el terreny de la prudència. El TSJC ha admès unes mesures cautelars que potser dins d'uns dies revoca", ha dit en declaracions al Planta Baixa de TV3.

En aquesta línia s'ha expressat també Ciutadans, deixant el PSC com a únic partit unionista a favor de celebrar les eleccions el 14 de febrer. El líder del partit taronja a Catalunya, Carlos Carrizosa, ha defensat, un cop més, que cal ajornar les eleccions per tal de "protegir les vides" i ha confiat que el TSJC hagi estimat les mesures cautelaríssimes només per "aclarir els camins jurídics" que calen per fer-ho possible. Per això, ha demanat a l'executiu català que acrediti millor documentalment els motius de l'ajornament davant aquesta sala.

Crítiques a Illa

García Egea ha afirmat que la salut és la "única posició" del partit de Pablo Casado respecte als comicis, encara que no saben, ha ironitzat el dirigent en roda de premsa, "si el ministre Illa recomana el mateix que el candidat del PSC". "No sabem amb quina part del cervell està pensant el senyor Illa i això inquieta molt els espanyols i inquieta molt Catalunya", ha afegit Egea.

A més, ha demanat que el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, cessi Illa com a ministre perquè Espanya necessita un responsable de Sanitat a temps complet i no un que estigui més pendent de "comptar vots" que d'"explicar vacunes". També ha apuntat que entén que "per a algú que té un comitè d'experts fantasma" no és fàcil seguir els passos que recomanen els especialistes.

Amb aquesta decisió de la secció 5a del Contenciós Administratiu del TSJC, queda suspès el decret que convoca les eleccions per al 30 de maig i es manté en vigor el que les convoca per al 14 de febrer. Ara bé, en els propers dies el TSJC haurà d'entrar en el fons de la qüestió i prendre una decisió sobre si l'ajornament s'ha fet bé i sobre si la pandèmia obliga a buscar una altra data.