El candidat de Ciutadans a les eleccions catalanes, Carlos Carrizosa, ha demanat al Govern que justifiqui i documenti millor els motius de l'ajornament de les eleccions del 14 de febrer davant el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, després que aquest tribunal hagi estimat les mesures cautelaríssimes sol·licitades contra el decret que traslladava les eleccions al 30 de maig. Ara per ara, queda suspès el decret que convoca les eleccions per al 30 de maig i es manté en vigor el que les convoca per al 14 de febrer.

Carrizosa ha defensat, un cop més, que cal ajornar les eleccions per tal de "protegir les vides" i ha confiat que el TSJC hagi estimat les mesures cautelaríssimes només per "aclarir els camins jurídics" que calen per fer-ho possible. Per això, ha demanat a l'executiu català que acrediti millor documentalment els motius de l'ajornament davant aquesta sala.

"Per nosaltres, les eleccions s'han de fer en circumstàncies en què els ciutadans puguin votar amb normalitat i ara la pandèmia es troba en un punt molt greu. Estem convençuts que es pot fer i justificar jurídicament i si el que cal és modificar alguna cosa davant els tribunals, demanem al Govern que ho faci", ha demanat en una roda de premsa.

No obstant, tot i estar d'acord amb l'ajornament de les eleccions, Carrizosa ha advertit al Govern que "el controlarà d'aprop" i li demanarà "totes les explicacions necessàries" sobre aquesta qüestió.

L'escrit del TSJC

Ara mateix, per tant, i a efectes pràctics, la màquina electoral no s'atura. Continua tot com si les eleccions haguessin de ser el 14 de febrer a l'espera que el TSJC entri en el fons de la qüestió i prengui una decisió sobre si l'ajornament s'ha fet bé i sobre si la pandèmia obliga a buscar una altra data.

Els magistrats argumenten que mantenir suspeses les eleccions mentre es decideix definitivament si es poden celebrar o no el 14 de febrer o si cal un ajornament, com ha considerat el Govern, provocaria una situació de inseguretat jurídica i no es podiren respectar els terminis en el cas que finalment les eleccions s'hagin de fer d'aquí un mes.

"S'ha de considerar que el procediment electoral no només té un temps limitat de 54 dies, sinó també que cada acte obre terminis successius, de manera que la paralització del procés, tot i que sigui uns pocs dies, impedeix la possibilitat de celebrar les eleccions o, almenys, de celebrar-les amb totes les garanties", diu la resolució.

La Sala justifica, també, l'acceptació de les mesures cautelaríssimes, tot i que dijous ha de resoldre altres recursos; pel fet que des de divendres, que és quan el Govern va el decret de suspensió, han passat ja 4 dies, que afecten directament els terminis electorals i que, amb dies inhàbils del cap de setmana, ha estat impossible que es presentés un recurs abans.