Les expectatives eren altes i el PP ha aconseguit superar-les totes, però negativament. La nova època dels populars sota la direcció d'Alberto Núñez Feijóo ha deixat molt a desitjar, després de perdre aquest dimarts l'oportunitat d'exhibir-se com l'alternativa a Pedro Sánchez per tornar a governar a Espanya. Així ha estat després que els populars hagin dedicat bona part del seu discurs als seus clàssics: la crítica contra ETA i contra els pactes que el govern espanyol fa amb Bildu. L'encarregada de pronunciar el posicionament dels populars en el transcurs del debat de la nació espanyola ha estat Cuca Gamarra, ja que l'actual líder del partit, Alberto Núñez Feijóo, és senador i no pot intervenir al Congrés. Tot això, era present a l'hemicicle, i no ha retirat en cap moment l'atenció al discurs de la seva portaveu. A l'hemicle també hi havia desenes de llaços blaus, i és que els populars s'han presentat amb aquest símbol contrari als segrestos que feia ETA, i just ha pres la paraula Gamarra, ha demanat fer un minut de silenci per Miguel Ángel Blanco, assassinat per ETA un 13 de juliol de 1997: tots els diputats s'han posat dempeus i en silenci mentre corria el comptador del temps de Gamarra.

 

"Des d'aquestes Corts nosaltres reafirmem el compromís amb la necessitat de memòria, reparació i justícia", ha dit Gamarra, que ha acusat Sánchez de fer a Bildu "notaris de la Transició", i ha promès que si governen, eliminaran la llei de memòria democràtica que es preveu aprovar aquesta setmana. Què proposen els populars? "Recuperar l'esperit de la transició" que, "si algú va fer que descarrilés, va ser ETA". Així, la portaveu dels populars ha dedicat bona part del seu temps a carregar contra Bildu, ara socis habituals del govern espanyol, i és que els populars lamenten que Sánchez no els tingui a ells com partit amb qui pactar: "Ens humilia posant-los a ells davant de nosaltres".

Toc d'atenció de Meritxell Batet

L'utilització d'ETA durant el debat de l'estat de la nació ha rebut resposta de Sánchez en el torn de rèplica, però també de la presidenta del Congrés, Meritxell Batet, que ha recordat com el govern espanyol, cada 27 de juny -també aquest any- recorda les víctimes del terrorisme, i ha avisat que és de la presidenta la funció d'ordenar els debats en el Ple, per això ha demanat a Gamarra que sigui "lleial al funcionament habitual de la cambra" ja que els minuts de silenci es plantegen en Juntes de Portaveus i no es fan de manera improvisada enmig d'un debat. Al seu torn, Pedro Sánchez ha retret al PP fer un discurs "de sempre", i els ha emplaçat a, més enllà de recordar les víctimes que han mencionat, tenir memòria sobre les víctimes de la dictadura franquista.

Han desviat així el focus els populars, dels quals s'esperava aquest dimarts un discurs potent i alternatiu a la gestió de Pedro Sánchez, i més després de les últimes victòries electorals que han acumulat i arravatat als socialistes en bastions com Andalusia o Castella i Lleó. Gamarra ha fet un discurs catastrofista -com ja havia alertat Sánchez que faria- i ha acusat el govern espanyol de no haver aportat cap solució a la crisi, després que el dimarts al migdia Sánchez hagi anunciat mesures com la gratuïtat de Rodalies o impostos contra energètiques i bancs. 

Per la portaveu del PP al Congrés, el govern del PSOE i Unides Podem ha demostrat que no té cap solució a la crisi econòmica, i que només planteja "algun pedaç". En aquest sentit, ha acusat Sánchez d'estar "més preocupat de resoldre les diferències internes de la coalició que els problemes dels espanyols". "El problema és vostè", ha dit Gamarra a Sánchez, i ha assegurat que "el govern Frankenstein" no dona més de si perquè està desunit i dividit. Més enllà de no aclarir si donaran suport o no a les mesures anunciades per Sánchez, l'ha acusat de no fer autocrítica i fer propaganda. Així mateix, li ha preguntat "que més cedirà" a Catalunya, en relació a la reunió que mantindran Sánchez i Pere Aragonès divendres a Madrid.

L'alternativa Feijóo

Per tot plegat, Gamarra ha assegurat que el seu partit és l'alternativa per recuperar la "centralitat, moderació, concòrdia, unitat, estabilitat i agenda reformista", i ha dit que això només serà possible amb Núñez Feijóo: "Sánchez, vostè ens surt molt car als espanyols", ha seguit la portaveu dels populars després de mencionar diverses xifres sobre la situació econòmica del país, unes xifres que el president del govern espanyol ha posat en dubte, i després que Gamarra no hagi deixat clar si donaran suport a les mesures anunciades per "millorar la situació de la classe treballadora" presentades per Sánchez, el president espanyol ja ha albirat una possible negativa per part dels populars, a qui ha dit que els conjunten més iniciatives com "xecs combustible pels iots" o un "Imserso Bora a Bora pagat amb l'erari públic", dues qüestions que han arrencat els riures a l'hemicicle.