El president del PP, Alberto Núñez Feijóo, s'ha compromès aquest dissabte en l'homenatge a Ermua del seu partit a Miguel Ángel Blanco a derogar la "mal anomenada" Llei de Memòria Democràtica. "En nom de la majoria dels bascos i dels espanyols em comprometo aquí a Ermua a derogar la Llei de Memòria Democràtica, no només amb els vots del PP i d'altres grups, sinó també amb els del proper Partit Socialista Obrer Espanyol per, junts, restablir la memòria i la justícia", ha anunciat Feijóo.

"Si els terroristes d'ETA no van aconseguir dividir-nos, no podem permetre que ho facin els hereus", ha declarat. En aquest sentit, Feijóo ha afirmat que li provoca "repugnància" que sigui EH Bildu qui "dicti al Govern els termes de la memòria democràtica". Feijóo no s'ha mossegat la llengua i ha titllat el pacte de la nova Llei de Memòria Democràtica com un "episodi indigne de la nostra democràcia". 

"Treballaré per obtenir no només els vots del Partit Popular i altres grups parlamentaris, sinó també del proper PSOE perquè junts restablim la memòria i la justícia", ha dit Feijóo. L'expresident gallec també ha reivindicat la Transició i tots els actors que la van fer possible. També ha assegurat que "no és estrany que els hereus d'ETA intentin convertir la banda terrorista en herois que en el fons tenien raons per assassinar-nos". I ha afegit que "el que és veritablement estrany és que un govern democràtic del nostre país ho toleri. Ens revolta i escandalitza que un govern democràtic ho promogui i ho pacti".

El líder popular ha assenyalat que es pot acceptar l'"anomalia" que els "testaferros" dels terroristes "s'asseguin a les institucions que van voler destruir", però no que siguin ells els que "dictin al govern democràtic els termes de la memòria". "En aquestes condicions no és memòria ni és democràtica, és un episodi indigne de la nostra democràcia", ha reblat.

L'expresident gallec ha intervingut a Ermua després de José María Aznar, que anteriorment ja havia demanat a l'actual líder del Partit Popular que derogués la llei de memòria històrica si el seu partit arribava al poder. En la seva intervenció, Aznar ha criticat que a Bildu se li permeti "que manipulin la història, que la reescriguin i que ofenguin els que la van protagonitzar amb heroisme i amb coratge". "I ho dic molt clar: ni una sola coma que haurien posat en una llei que parla de memòria, ni una sola coma seria acceptable. I no ho serà", ha dit Aznar.

Amb tot, Feijóo ha recordat en el 25è aniversari del segrest i assassinat de Miguel Ángel Blanco, els seus pares ja morts i tots els militants del PP basc en els anys del terrorisme d'ETA pel "compromís més honorable i sincer que hi ha hagut a Espanya", I ha agraït a Aznar no "agenollar-se" davant els terroristes.