El PP amplia la seva ofensiva contra el cas Koldo a Europa. Els populars presenten avui una denúncia davant la Fiscalia Europea i davant l’Oficina Europea de Lluita Contra el Frau (OLAF) amb l’objectiu de posar-les “en coneixement” de “totes les informacions que s’estan coneixent” per poder “arribar fins al final”. Així ho ha relatat la secretària general del PP, Cuca Gamarra, que ha esgrimit que és “oportú” que les dues institucions “puguin investigar i continuar recopilant informació en relació amb els delictes que s’hagin pogut cometre relacionats amb la gestió dels fons europeus”. El PP posarà sobre la taula “els contractes que van ser l’inici d’aquesta trama i els que es van coneixent” amb una única voluntat: “No hi haurà maniobra d’opacitat ni d’obstaculització que pugui aturar que al final sapiguem tot el que ha passat”. Les denúncies afecten els contractes dels ministeris esquitxats (especialment, Interior i Transports) i dels governs de les Balears i de les Canàries. “No eren quatre murris, és una cosa estructural dins del govern espanyol”, ha reblat. De fet, dilluns passat la Fiscalia Europea va obrir una investigació sobre els contractes signats pel Servei Canari de Salut i el Servei de Salut de les Illes Balears pel subministrament de mascaretes en el marc del cas Koldo després de rebre “una denúncia d’un particular”.

Justament aquest dilluns, Koldo García ha trencat el seu silenci: ha defensat José Luis Ábalos i ha assegurat que no és cert que el seu patrimoni hagi augmentat gràcies al cobrament de comissions il·legals. Gamarra ha lamentat que, malgrat que ha quedat acreditat que l’exassessor d’Ábalos “va parlar amb molts ministres i molts polítics”, ningú hagi reconegut que va parlar amb ell. “No m’interessa el que digui ell, sinó que els ministres, que són els que estan assenyalats, contestin les preguntes”. Des del PP, insisteixen que, mentre la presumpta trama “creix cada dia” i “afecta més persones” amb noves informacions i dades, l’única resposta del PSOE és “l’autodefensa, tancar files amb opacitat i passar al contraatac sense assumir cap responsabilitat ni donar cap resposta a les moltes preguntes que cada dia afecten més ministeris”. Gènova considera que “l’epicentre” estava al Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, però que allò és “només la punta de l’iceberg”.

Concretament, Cuca Gamarra ha assenyalat María Jesús Montero (vicepresidenta primera i ministra d’Hisenda) perquè “no va acudir a la justícia” tot i que el seu ministeri “coneixia irregularitats de la trama”, Óscar Puente (ministre de Transports) perquè “continua mantenint a alts càrrecs implicats en la trama”, Fernando Grande-Marlaska (ministre de l’Interior), a qui pregunta “si coneixia les investigacions que s’estaven fent, des de quan, si té alguna cosa a veure amb les xivatades i si ha torpedinat la investigació”, i Mónica García (ministra de Sanitat), a qui li ha demanat que “obri una investigació interna al Ministeri per saber què ha passat” i que “es comprometi a facilitar tota la informació i documentació sobre les contractacions”. Com ha fet el PP des de fa dies, Gamarra també reclama explicacions a Francina Armengol (expresidenta de les Balears), Ángel Víctor Torres (expresident de les Canàries) i a Salvador Illa (exministre de Sanitat).

 

“No és el dia per atacar el govern d’Espanya de l’11-M”

El dia que es compleixen vint anys dels atemptats gihadistes de l’11 de març del 2004 a Madrid, la Fundació FAES, presidida per José María Aznar, que era president del govern espanyol en aquell moment, ha emès un comunicat insistint que l’executiu no va mentir mai quan assenyalava ETA perquè “el govern no va tenir mai un document oficial que descartés l’autoria etarra i afirmés sense dubtes la responsabilitat gihadista”. Preguntada per aquesta qüestió, Gamarra s’ha limitat a respondre que l’11-M va ser un dia “molt dur per la societat i la democràcia espanyoles” i ha asseverat que avui “no és el dia perquè es dediquin a atacar qui en aquell moment estava al capdavant del govern d’Espanya i tots aquells que van haver d’afrontar aquells dies”. En la seva exposició inicial, Gamarra havia afirmat que avui és un dia de “repulsa del terrorisme en totes les seves formes” i per “condemnar un atemptat terrorista que ens va gelar la sang”.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l’actualitat, en un clic!