Dues dècades després, José María Aznar continua defensant la seva gestió de l’11-M. La seva fundació, la FAES, ha enviat aquest dilluns un comunicat en el qual surt en defensa d’aquell govern espanyol presidit pel PP i, a més, aprofita l’aniversari de la massacre per recriminar a Pedro Sánchez l’aprovació de la llei d’amnistia. “Vint anys després, hem de reconèixer de rabiosa actualitat una de les consignes encunyades per l’esquerra aquell març negre; avui, més que mai, ‘els espanyols mereixen un govern que no els menteixi’”. En el comunicat es reitera el relat actual que defensa Aznar: que els autors d’aquell atemptat eren, efectivament, islamistes radicals, però que l’executiu no va mentir mai quan assenyalava ETA, perquè “el govern no va tenir mai un document oficial que descartés l’autoria etarra i afirmés sense dubtes la responsabilitat gihadista”.

“Vint anys després de la massacre, encara podem lamentar que la polèmica prevalgui sobre la institucionalitat; l'esperit de divisió sobre la concòrdia; la manipulació mentidera sobre la crítica rigorosa”, arriba a dir el comunicat, fet públic quan es compleixen justament dues dècades del major atemptat terrorista perpetrat a Europa el segle XXI. “A aquesta conclusió arribem després de setmanes d’escalfament en unes certes terminals mediàtiques de l'esquerra; des d'aquí no s'ha volgut commemorar una efemèride luctuosa, sinó alimentar un vell caliu, atiant les brases i avivant el foc, per si el fum pogués tapar vergonyes rigorosament actuals”, afegeix el text, fent novament referència a la gestió de l’actual govern espanyol.

La fundació de José María Aznar assegura estar avui dia “amb els espanyols de qualsevol color polític” que després de l’11-M van desfilar amb una pancarta que deia ‘Per les víctimes; per la Constitució; per la derrota del terrorisme”. Així, la FAES assegura que aquest dilluns fa públic aquest comunicat fent ús del “dret de rèplica”. “No ens quedem en silenci” davant les informacions que s’han publicat aquests darrers dies insistint en les mentides d’aquell govern d’Aznar.

La FAES s’escuda en el seu comunicat en els mateixos arguments de sempre: recorda que en un primer moment mitjans televisius, radiofònics i fins i tot José Luis Rodríguez Zapatero van apuntar a la possibilitat que hagués estat ETA l’autora de la massacre. Però assegura que el govern d’Aznar no va mentir quan va insistir en l’autoria d’ETA quan ja hi havia prou indicis que apuntaven a l’autoria gihadista. Cal recordar que la tarda del mateix dia 11 de març ja havien aparegut indicis en aquesta direcció, com la trobada d’una furgoneta a les proximitats d’Alcalá de Henares (estació des d’on es van col·locar la desena de bombes en els trens que es dirigien a Atocha) amb una cinta amb fragments de l’Alcorà.

De la mateixa manera, la FAES assegura que la col·laboració d’Espanya en la invasió de l’Iraq no té res a veure amb els atemptats de l’11-M, per molt que aquesta mateixa fundació assenyalés l’any 2003 que podria produir-se un augment del terrorisme en aquells països que participessin en aquella invasió.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!