El PP i Vox han fet aquest dimecres al Congrés dels Diputats les seves respectives esmenes a la totalitat a la llei d’amnistia, que inclouen punts que aposten per la dissolució de partits. La portaveu dels populars a la cambra baixa, Cuca Gamarra, ha defensat la idea: “És el que fan les democràcies modernes quan estan en perill", ha dit. La proposta del PP és tipificar com a delicte la deslleialtat constitucional, quan, per exemple, es convoqui un referèndum d’independència. El PP sosté "l’oportunitat política i la solidesa jurídica" que representa la seva proposta per reformar el Codi Penal i ha carregat contra la llei d'amnistia dissenyada "exclusivament per set vots". 

"És vergonyós el que han acceptat, i no tingueu cap dubte que això ho arrossegaran durant dècades; ara la indignitat d'un polític obre les portes que tots aquells que volen trencar el nostre ordre constitucional siguin els que condicionin el futur del nostre país i que intentin a més derrotar els demòcrates", ha manifestat. En defensa de la seva esmena, ha considerat que l'article 155 de la Constitució "no pot ser l'últim recurs davant les amenaces secessionistes" i ha recordat que el Codi Penal ja preveu la dissolució de persones jurídiques si cometen determinats delictes.

Per la seva banda, la portaveu de Vox al Congrés, Pepa Millán, ha assegurat que la seva esmena a la totalitat és "una reprovació del Govern en el seu conjunt", ha denunciat “l’ambició" de Pedro Sánchez i la seva necessitat de "seguir enganxat" al poder, i ha ironitzat amb el fet que la norma hauria de dir-se "llei orgànica per fer president a Sánchez a canvi de set vots", en referència als diputats de Junts.

"Hi ha una majoria de catalans que respecten la llei i una minoria de colpistes i privilegiats; han convertit els primers en ciutadans de segona", ha afegit. Millán ha acusat a més el PP de matisar la seva proposta per dissoldre partits secessionistes, ha considerat que és una "llàstima que quan l'encerten, miren a l'esquerra perquè els doni el seu vistiplau", i ha subratllat que és el moment "d’exercir una oposició ferma".

ERC i Junts defensen la llei d’amnistia

En defensa de la llei d’amnistia, el diputat de Junts per Catalunya Josep Maria Cervera ha acusat el PP de ser el primer partit que comet "deslleialtat constitucional". “Saben quins haurien de ser els primers acusats per deslleialtat constitucional? Haurien de ser vostès, els que es van carregar el pacte constitucional, imposat el 1978. Un pacte que vostès van dinamitar recollint firmes contra l’Estatut de Catalunya”, ha dit.

També en defensa de l’amnistia, Gabriel Rufián ha denunciat que les esmenes de la dreta espanyola “atempten contra centenars de milers de persones” que no tindrien representació política ni l’oportunitat de votar els seus partits polítics “simplement perquè les seves idees no els agraden”. “El fet d’amnistiar persones que van convocar un referèndum afecta algú de La Alpujarra?”, s'ha preguntat el líder de files republicanes a Madrid.