Gabriel Rufián respon directament les esmenes a la totalitat que han presentat el PP i Vox a la llei d'amnistia en les quals, entre altres coses, advoquen, respectivament, per dissoldre partits polítics que impulsin referèndums d'autodeterminació o, directament, il·legalitzar les formacions independentistes. El portaveu d'ERC al Congrés dels Diputats s'ha preguntat què afecta més la gent, si “l’amnistia o les seves esmenes mal redactades” i ha deixat clar que “és molt més perillós deixar sense representació política centenars de milers de persones que una amnistia per un referèndum”. Rufián ha denunciat que les esmenes de la dreta espanyola “atempten contra centenars de milers de persones” que no tindrien representació política ni l’oportunitat de votar els seus partits polítics “simplement perquè les seves idees no els agraden”. “El fet d’amnistiar que persones que van convocar un referèndum afecta algú de La Alpujarra?”, s'ha preguntat.

El portaveu republicà també ha rebatut la tesi del PP i de Vox que “el govern és il·legítim perquè l’amnistia no estava al programa electoral del PSOE”. “Quants governs i quantes legislatures en aquests 40 anys serien impugnades envers aquesta tesi? Quantes lleis s’han aprovat en aquest hemicicle després d’un pacte postelectoral?”, ha plantejat. I ha afegit que si tot el que està en un programa s'ha de complir, estan “obligats” a aplicar el referèndum, donat que figurava al seu programa electoral.

Rufián també s'ha mostrat absolutament convençut” que si el PP no hagués necessitat Vox per governar hauria arribat a un pacte amb Junts i li haurien donat tot. “Haurien sortit aquí amb una barretina i haurien fet un grup de WhatsApp amb Puigdemont”, ha reblat.

 

Preguntes retòriques dirigides al PP i Vox

Rufián ha dedicat la seva integració gairebé de manera íntegra a rebatre els discursos del PP i de Vox. Per una banda, ha etzibat tres preguntes als populars: "No els fa vergonya parlar d'això mentre tenen la gent recollint plàstic a les costes de Galícia? Per què el PP va votar en contra d'una iniciativa molt similar a aquesta fa un any? Quan, d'una vegada per totes, acceptaran la derrota?". Ha retret als populars que “el redactat és lamentable” i els ha demanat que “professionalitat”. Com a exemple, ha explicat que, al seu redactat, el PP diu que l’amnistia és inconstitucional, però “dos paràgrafs més enllà diuen que la Constitució no parla de l’amnistia”. “Com és possible que una llei sigui inconstitucional si la Constitució no en parla?”, s'ha qüestionat.

D'altra banda, dirigint-se a Vox, Gabriel Rufián s'ha mostrat preocupat per les amenaces de mort que es van fer contra Pedro Sánchez la nit de Cap d'Any a les protestes de Ferraz. “En quin moment les seves joventuts i alguns dels seus membres preferiu atonyinar una pinyata que suposadament s'assembla a Pedro Sánchez passant fred a Ferraz abans que menjar el raïm amb la família?”.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!