La crisi diplomàtica d'Espanya i el Marroc i l'arribada de més 8.000 immigrants en el darrer dia a Ceuta ha marcat la sessió de control al govern espanyol d'aquest dimecres al Congrés. Lluny de donar una resposta unitària a la crisi migratòria, el Partit Popular i Ciutadans han aprofitat el plenari per carregar contra la gestió del president espanyol Pedro Sánchez, a qui acusen "d'oblidar la política exterior".

En aquest sentit, la bancada de la dreta ha reclamat més fermesa en les actuacions a la frontera i han recordat, amb to fatxenda, que "Espanya és un gran país i s'ha de demostrar al món": "A Espanya no se li fa xantatge", han advertit al Marroc i al mateix govern.

La sessió al Congrés ha estat irada i la presidenta de la Cambra, Meritxell Batet, ha hagut de demanar en diverses ocasions silenci i respecte entre els diputats. Davant aquesta tònica, Sánchez ha demanat "responsabilitat i unitat" a la bancada conservadora, a qui també ha acusat de deslleialtat. "Fan servir qualsevol calamitat, com la pandèmia o una crisi amb el Marroc, per intentar enderrocar a Govern. No ho aconseguiran. Patim una oposició deslleial amb els interessos generals de l'Estat. És un moment en què Espanya està patint un desafiament d'un tercer país, el Marroc, i volem saber de quin costat està el principal partit de l'oposició", ha demanat.

 

Acusacions mútues

El líder del PP, Pablo Casado, ha afirmat que aquesta era una "crisi anunciada" i ha culpat directament el president espanyol de "no reforçar les forces armades, no millorar les relacions amb el Marroc i cometre molts errors diplomàtics".

"Li hem allargat la mà i va triar la radicalitat de Podem. No pot defensar la integritat nacional mentre negocia l'autodeterminació de Catalunya amb els seus socis d'ERC. Ven fum per al 2050, ha demostrat que no pot evitar-ho en 2020. Li queda gran el govern. Hi ha més lleialtat en aquesta oposició que en el seu Consell de Ministres. Per a nosaltres l'única cosa que importa és Espanya", ha declarat.

En aquesta mateixa línia, la líder de Ciutadans, Inés Arrimadas, ha acusat Sánchez de cometre "molts errors" en la seva política exterior, però, tot i les crítiques, sí que ha parat la mà si és per "defensar Espanya". "Hi ha un responsable, que és el Marroc, i hem d'estar junts com a país. Nosaltres som un partit d'Estat, a diferència dels seus socis, i sempre defensarem a Espanya", ha indicat.

La resposta de Sánchez

Per la seva banda, Pedro Sánchez ha explicat que s'ha desplegat l'Exèrcit a la frontera, s'han reforçat els efectius de les Forces i Cossos i seguretat de l'Estat i s'ha procedit a la devolució dels que han entrat irregularment, que ja estan al voltant de les 4.800 persones.

 

"El suport inequívoc de totes les autoritats europees, recordant que la frontera de Ceuta no és només una frontera d'Espanya amb el Marroc, sinó una frontera europea", ha conclòs.

Imatge principal: Pablo Casado durant la intervenció al Congrés / EFE