Partit Popular i Ciutadans han dut a terme aquest dilluns accions en defensa que el Govern espanyol s’ocupi de la defensa del jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena en la demanda civil que li han interposat els membres del govern a l’exili.

Tal i com ja van anunciar els dos partits, favorables a que l’executiu espanyol assumeixi la defensa amb càrrec a l’erari públic fins i tot encara que es tracti d’un cas referit a opinions personals del jutge, aquest dilluns al matí han registrat peticions al Congrés per a que el Govern de Pedro Sánchez adopti una posició nítida en l’assumpte.

Així, el PP, de la mà del seu secretari general, Teodoro García Egea, ha demanat la compareixença de la ministra de Justicia, Dolores Delgado, al Congrés dels Diputats per explicar la defensa de Llarena. "La ministra ha d’explicar perquè ha deixat abandonat a un dels seus”, ha subratllat García Egea, en unes declaracions que fan que la separació de poders a l’Estat espanyol sigui cada cop més difusa. "El Govern espanyol ens té acostumats a que només encerta quan rectifica” ha afirmat Garcia Egea que demana ara explicacions sobre com actuarà l’executiu de Sánchez davant el cas Llarena.

Per la seva banda, Ciutadans també ha contribuït a dissoldre el concepte de la separació de poders demanant, de forma explícita, que el Govern espanyol doni suport “sense fissures” a Llarena. En aquest sentit, el president de la formació, Albert Rivera, ha presentat una  proposició no de llei al Congrés que especifiqui clarament aquest suport.

Rivera ha considerat que és una obligació "democràtica i moral" defensar "als que han donat la cara per fer complir les lleis" davant el "setge dels independentistes".