Imatge superior: Carlos Iturgaiz (e) i Luis Gordillo (d), en un acte electoral en Bilbao / Efe

Un dels punts en comú de la coalició electoral formada pel Partit Popular i Ciutadans de cara a les eleccions al País Basc que tindran lloc diumenge 12 de juliol és el seu posicionament en contra de l'ús de l'eusquera, que procuren minimitzar per defensar la supremacia del castellà.

Així, Carlos Iturgaiz, candidat a lehendakari per la coalició PP+Cs després del fulminant cessament d'Alfonso Alonso com a líder dels populars bascos, ha considerat avui que l'eusquera és "una llengua que s'anteposa al talent".

En un acte electoral en el qual ha pres part també l'alcalde de Madrid, José Luis Martínez Almeida, Iturgaiz ha afirmat que els joves bascos marxen d'Euskadi per portar anys "sense oportunitats" i haver de patir el "favoritisme" del PNB, a més de criticar l'ús de la llengua basca.

gordillo iturgaiz almeida efe

El candidat a lehendakari per PP+Cs, Carlos Iturgaiz (c), flanquejat per l'alcalde de Madrid, José Luis Martínez Almeida (d), i el número dos per Bizkaia, Luis Gordillo (e) / Efe

Més fort ha anat el número dos de la candidatura de la coalició per Biscaia, Luis Gordillo (Cs), que obertament ha parlat de la suposada "barrera lingüística" que per a molts joves suposa l'eusquera, llengua que es promociona "gairebé com el més principal" quan, al seu parer, "hauria de ser un mèrit addicional, no un requisit sine qua non".

Iturgaiz defensa els 'Visques a Espanya'

En el mateix acte, Iturgaiz ha condemnat l'agressió soferta aquest divendres a Sestao per la diputada de Vox Rocío de Meer i ha assegurat que "als criminals d'ETA aquí se'ls homenatja, però si dius visca Espanya o portes la bandera espanyola ets un fatxa fastigós", ha reprovat.

A més, considera que els partits nacionalistes bascos "no es comprometen" amb la joventut per dur a terme una "gestió nefasta amb habitatges inaccessibles, ocupació precària i una de les taxes d'atur més altes".

"La pregunta que s'ha de fer el senyor Urkullu és per què els joves bascos marxen de la seva terra. Marxen perquè porten anys sense oportunitats, patint el favoritisme dels governs i perquè s'anteposa la llengua al talent," ha advertit.

Així mateix, el candidat de la coalició PP+Cs ha mostrat la seva preocupació per la deriva del PNB en els últims anys, la seva mala gestió, les seves corrupteles, el seu intervencionisme i les polítiques clientelars. En aquest sentit, ha considerat que els joves "no han de resignar-se que tot continuï igual".