Aquest 2023 serà un any marcat per les cites electorals, i les previsions per al PP cada cop són millors. Una nova enquesta constata la tendència que acumulen els populars els darrers mesos: un constant creixement electoral camí a La Moncloa. En aquest cas, el sondeig l'ha realitzat Simple Lógica, per a elDiario.es. En aquesta nova enquesta es torna a observar el bon futur de la formació liderada per Alberto Núñez Feijóo, un futur que construeixen sobre els votants de Vox, principal font de creixement dels populars. 

De manera que dins de la dreta espanyola hi ha una lluita entre els dos principals partits per recollir vots l'un de l'altre. Per ara el gran vencedor és el PP, que en unes noves eleccions passaria de concentrar el 21% l'any 2019 dels vots al 29,9%, un creixement més que pronunciat. L'enquesta el digital compara els resultats de l'actual enquesta amb un sondeig que es va realitzar fa unes setmanes, d'aquesta manera, en el cas dels populars es pot observar que el seu creixement és progressiu. 

En canvi, en el cas de Vox, la formació d'extrema dreta ha reculat als sondejos. Des de la seva gran patacada a les eleccions andaluses l'estiu de 2022, les enquestes els releguen de nou a l'ombra del PP. Concretament, en unes noves eleccions, els ultradretans passarien de concentrar el 15% com l'any 2029 al 14,9%. Si bé a primer cop d'un pot semblar poc, cal tenir en compte que en certs moments els sondejos presentaven la formació passant per davant dels populars. Actualment, sembla que el sostre electoral de Vox ja s'ha definit i no estan podent sobrepassar-lo. Tanmateix, això no els descarta per ser decisius en la governabilitat del país

enquesta eldiario generals gener 2023

Font: elDiario.es

La formació de la dreta espanyola que no sembla que acabi sent una clau de la governabilitat de l'Estat és Ciutadans. Malgrat tots els seus esforços per refundar la formació i recuperar votants, aquests segueixen distants. Tot i això, les perspectives dels taronges milloren respecte al sondeig anterior, passant del 0,3% dels vots a l'1,8%. Tanmateix, això els deixa lluny del 6,8% que van obtenir l'any 2019. 

L'esquerra espanyola punxa, però resisteix 

El PSOE duia setmanes recuperant-se a les enquestes, però de nou es dona una patacada. Tanmateix, no és la pitjor que li han augurat les enquestes. Els socialistes passarien del 28% dels vots al 27%. És clarament un descens que els allunya de La Moncloa, però no és el seu pitjor resultat en un sondeig. 

Una situació similar afronta Unidas Podemos, els quals obtenen pitjor resultats que l'any 2019 (13%), però millors que en l'enquesta anterior (9,4%). Concretament, els morats obtindrien el 10,5%, una clara remuntada respecte a mesos anteriors. 

enquesta eldiario intenció vot gener 2023

Font: elDiario.es

Pel que fa als partits catalans, aquesta enquesta simplement els agrupa tots sota l'etiqueta d'Altres, espai que comparteixen amb altres partits de tot l'Estat. De manera que no es determina en detall quines són les seves perspectives electorals.