El full de ruta de Ciutadans està ben clar: rentada de cara total per intentar d’aquesta manera sobreviure a les eleccions autonòmiques i municipals del 28-M i a les generals del desembre. L’aposta és tan clara que els rumors s’han confirmat i la formació ha decidit passar-se al color verd, amb un nou logo. El color taronja, però, no desapareixerà de la identitat de Ciutadans. El nou logo manté aquesta tonalitat en les seves sigles, però el color de fons passa a ser verd fosc. El logo passa a tenir forma de ‘C’ de Ciutadans, amb diverses línies que conformen una àgora, una espècie de parlament.

nou logo ciutadans
Nou logotip de Ciutadans

La situació de perill d’extinció és real. Ja ningú de Ciutadans ho amaga. La ja expresidenta del partit, Inés Arrimadas, ho admetia aquest dissabte, i en la mateixa línia s’han pronunciat aquest diumenge els convidats especials que han assistit a ‘La nube de pastrana de Madrid’. El president de Renew Europe, Stéphane Séjourné, pertanyent a l’entorn polític d’Emmanuel Macron, ha demanat als afiliats d’aquesta formació a no defallir i entendre que altres partits liberals europeus han passat per moments encara pitjors, assenyalant que els liberals alemanys van arribar a sortir del Bundestag, per acabar-hi tornant a entrar. Marcos Morales, el jove membre de Ciutadans que aquesta setmana va treure els pitjors resultats en les primàries del partit, s’ha aixecat del seu seient després del discurs de Séjourné, exclamant que ha dit “veritats com a punys”.

Us dono la benvinguda al nou ‘Ciutadans’”, ha exclamat aquest diumenge la nova portaveu del partit, Patricia Guasp. No diferirà gaire la línia política del partit, però, ja que la nova líder de la formació verd-taronja ha assenyalat que “continuarà combatent el nacionalisme”, un moviment polític que representa “l’odi, la desigualtat, la injustícia i el conflicte”. A banda de carregar contra el PP d’Alberto Núñez Feijóo i contra el PSOE de Pedro Sánchez, ha defensat recentralitzar competències a l’Estat. En un discurs per denunciar “l’statu quo” del bipartidisme, ha acusat els socialistes i als populars de “conservadors”. També ha llançat un missatge dirigit a Feijóo, que en els darrers dies ha obert les portes del PP per fitxar dirigents de Ciutadans: "Els nostres principis ni es venen ni es compren". 

D’entre els assistents a l’assemblea de Ciutadans d’aquest cap de setmana s’han vist cares velles del partit, del pinyol més dur de la formació. Sense anar més lluny, ha assistit en aquest acte de Madrid el periodista i escriptor Arcadi Espada. També hi ha estat convidat el PP. Hi ha assistit el popular Pedro Rollán, que ha desitjat “encerts” a la formació. A més, després que aquesta setmana Guasp admetés penedir-se d’haver anunciat amb anterioritat socis preferents de govern abans que arribessin les eleccions, Rollán ha recordat que si Cs ha acabat flirtejant més amb el PP s’ha degut al resultat de les diverses eleccions que han anat tenint lloc.

Patricia Guasp
La nova portaveu de Ciutadans, Patricia Guasp, i el nou secretari general, Adrián Vázquez / Foto: Europa Press