El Partit Popular, que ha revalidat la majoria absoluta a Galícia, ha aconseguit mantenir-se com a primera força a totes les grans ciutats, a excepció de Vigo, on s'ha imposat el BNG després de créixer prop de 14 punts respecte al 2020, un salt a costa dels socialistes que ha fet pujar els nacionalistes de la tercera a la primera posició. El PP s'ha mantingut estable com a primera força a la Corunya, Lugo i Pontevedra malgrat algunes petites variacions d'entre un 1% i un 2% en els suports. L'única capital de província on ha patit una davallada més gran ha estat a Ourense, on ha perdut un 6% a causa de la irrupció de Democracia Ourensana, que encara així no li ha tret la primera posició. En totes aquestes ciutats el BNG ha aplegat més sufragis, i ha crescut entre un 3% i un 8%. Pel que fa a altres grans ciutats, com Santiago de Compostel·la o Ferrol, la tònica ha estat similar, amb un PP ferm al capdavant i un augment notable del BNG. 

🔴 Resultats eleccions a Galícia 2024, DIRECTE
 

🗳️ Consulta aquí els resultats de Galícia a tots els municipis

Triomf del BNG a Vigo

El triomf del BNG a Vigo ha estat històric, passant de tenir un 23% dels sufragis a enfilar-se fins al 37%, fet que suposa un augment de més de 13 punts. Per contra, el PSOE s'ha ensorrat i ha perdut 12 punts, passant del 32% al 20%. El PP ha sumat una mica més de 2 punts i ha passat d'un 32% dels suports al 35%, un augment que a la pràctica ha estat estèril.

 

Hegemonia popular a la resta de grans ciutats

A Pontevedra, tot i que el BNG ha aplegat un 7% més de suports que fa quatre anys, el PP ha mantingut la seva hegemonia, amb un lleuger augment de l'1,5%. A la Corunya, el BNG també ha crescut al voltant d'un 8%, però el PP s'ha mantingut com a primera força malgrat perdre alguns vots. Lugo s'ha mantingut fidel al seu tarannà i els canvis han estat mínims, amb una crescuda molt tímida dels nacionalistes gallecs del 3% i un resultat estable del PP, que se situa en el 50%. A Ourense la sorpresa l'ha donat Democracia Ourensana, que ha aconseguit un 18% dels suports a costa del PP, que ha baixat 6 punts. Amb tot, els populars s'han mantingut com a primera força amb un 39% dels sufragis. A la capital gallega, Santiago de Compostel·la, el BNG també ha registrat una pujada important de 8 punts, però el PP ha mantingut l'hegemonia, malgrat que ha perdut dos punts. Un escenari similar al de Ferrol, on el BNG ha pujat 9 punts, però encara així el PP s'ha mantingut com a primera força.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!