La Mesa de l'Assemblea de Ceuta ha rebutjat per unanimitat la proposta d'urgència de Vox per revocar la declaració de persona no grata a Santiago Abascal i que va aprovar aquesta cambra legislativa el passat divendres. Curiosament, el Partit Popular té majoria en aquesta mesa, de manera que els seus vots han estat decisius per evitar incloure en el proper ple aquesta votació.

El president de la Mesa de l'Assemblea de Ceuta és Juan Jesús Vivas (PP), mentre que la vicepresidència primera correspon a Cristina Pérez (PSOE) i la vicepresidència segona l'ostenta Lorena Miranda, també del grup popular. D'aquesta manera, el Partit Popular té dos dels tres seients que hi ha a la mesa de la cambra de Ceuta. Malgrat rebutjar-ho per al ple d'aquest proper dimecres, la mesa insta el grup parlamentari de Vox a tornar a presentar la iniciativa per la propera sessió plenària.

Aquesta proposta d'urgència l'ha registrat aquest migdia la formació d'ultradreta amb la intenció que es pogués votar demà a la cambra i, d'aquesta forma, collar el PP davant la "reparació" que des de Vox li exigeixen al partit encapçalat per Pablo Casado pel que consideren que va ser "una agressió personal". L'abstenció del PP de Ceuta en la moció per declarar persona no grata a Abascal va causar que Jorge Buxadé, vicepresident del Comitè d'Acció Política de la formació d'extrema dreta, anunciés aquest dilluns que trencaven relacions amb els populars.

El PP, "alineat amb l'esquerra"

En un comunicat després que s'hagi conegut la decisió de no admetre a tràmit la votació per revocar la declaració contra Abascal, Vox ha manifestat que el PP de Ceuta "segueix obstinat a mantenir-se aliat amb l'esquerra i sotmès al govern de Pedro Sánchez, encara que això dificulti els acords en les comunitats en les quals Vox és necessari per mantenir" els governs encapçalats pel PP.

Des del partit d'extrema dreta, consideren que "es podria haver permès la votació en el ple de demà perquè qui té l'última paraula és la mesa, en la qual el PP té majoria i està Juan Jesús Vivas al capdavant".

Casado intenta apagar el foc

En les darreres 24 hores, les relacions entre el Partit Popular i Vox han viscut un autèntic terratrèmol. La jornada del dilluns començava amb l'anunci per part del partit liderat per Santiago Abascal de trencar amb el PP. Fruit d'aquesta decisió, un bon grapat de representants del Partit Popular van sortir a calmar els ànims i a deixar clar que no estan a favor dels "assenyalaments ni dels cordons sanitaris" perquè són "menyspreables". Aquestes paraules, de fet, les pronunciava Andrea Levy, regidora de Cultura, Turisme i Esport de l'ajuntament de Madrid.

Levy anava més enllà i indicava que "no perquè no t'agradi alguna cosa de l'adversari polític el que has de fer és intentar assenyalar-lo de forma totalitària, crec que estem en una democràcia i això s'ha de dirimir al Parlament i, posteriorment, a les eleccions, que votin els ciutadans".

Per la seva banda, el president de Galícia, Alberto Núñez Feijóo, ha destacat aquest dimarts que a ell no li agrada "amb caràcter general nomenar persones no grates". Feijóo ha volgut emfatitzar que el PP "no va incentivar ni proposar" la votació per declarar persona no grata a Abascal a Ceuta. El president gallec sosté que "no és bo entrar en desqualificacions personals a cap polític", però que tampoc cal "exagerar" aquesta declaració. Per a Feijóo, Vox sí que ha exagerat amb aquesta votació.

Qui faltava per pronunciar-se era el cap de files del Partit Popular. Pablo Casado ha parlat d'aquesta qüestió aquest dimarts i ha expressat que la seva formació "mai ha aixecat cordons sanitaris" i que "tampoc hem demonitzat a cap partit democràtic", en referència a aquesta qüestió.

 

Imatge principal: Santiago Abascal, en una roda de premsa als exteriors del Congrés dels Diputats. Europa Press.