Pablo Casado ha sortit al pas per intentar tallar el mal ambient entre el Partit Popular i Vox fruit de l'abstenció dels primers en la votació per declarar persona no grata a Santiago Abascal a l'Assemblea de Ceuta. El president dels populars sosté que la seva formació "mai ha aixecat cordons sanitaris" i ha defensat que "tampoc hem demonitzat a cap partit democràtic", en referència a aquesta qüestió. Casado ha volgut apaivagar, amb aquestes declaracions, el foc obert a l'espai de la dreta i l'extrema dreta espanyola després que Vox anunciés el dilluns que donava per trencades les relacions amb el PP.

En aquesta línia, Casado ha afirmat que "només reivindiquem una política responsable i d'Estat en les qüestions fonamentals" i ha apel·lat a reunir el vot entorn el Partit Popular per tenir un "govern moderat, sensat i reformista".

En el marc del seminari "El centredreta davant l'amenaça populista", Pablo Casado ha esquivat respondre què farà el seu partit davant de la proposta que ha registrat aquest dimarts Vox a l'Assemblea de Ceuta per revocar la declaració de persona no grata a Santiago Abascal.

El PP surt en tromba a negar "assenyalaments"

Les declaracions de Pablo Casado se sumen a les múltiples que han protagonitzat en les últimes 24 hores diversos membres de la formació popular com a resposta al fet que Vox donés per trencades les relacions. La primera a fer-ho va ser Andrea Levy, delegada de Cultura, Turisme i Esport a l'ajuntament de Madrid. Levy va voler deixar clar que el PP "està en contra dels assenyalaments i dels cordons sanitaris" perquè són "menyspreables".

La regidora madrilenya va anar més enllà i va indicar que "no perquè no t'agradi alguna cosa de l'adversari polític el que has de fer és intentar assenyalar-lo de forma totalitària, crec que estem en una democràcia i això s'ha de dirimir al Parlament i, posteriorment, a les eleccions, que votin els ciutadans". Un altre dels representants que es va pronunciar en una línia similar a la de Levy, contrària als "cordons sanitaris", va ser Enrique López, conseller de Presidència, Justícia i Interior de la Comunitat de Madrid.

Per la seva banda, el president de Galícia, Alberto Núñez Feijóo, ha destacat que a ell no li agrada "amb caràcter general nomenar persones no grates" i ha subratllat que el PP "no va incentivar ni proposar" la moció per repudiar Abascal a Ceuta. Feijóo defensa que "no és bo entrar en desqualificacions personals a cap polític", però tampoc és necessari "exagerar" aquesta declaració, cosa que, a criteri del president gallec, Vox sí que ha fet.

Vox rebaixa el to

Poques hores després d'anunciar que trencaven les relacions amb el PP, el vicepresident del Comitè d'Acció Política de Vox, Jorge Buxadé, ha matisat que la formació d'ultradreta no votarà "sistemàticament en contra" del Partit Popular. El que sí que exigeixen és una "reparació" després de "l'agressió personal" per l'abstenció dels populars en la moció de Ceuta i, en aquest sentit, esperen un canvi de posició dels conservadors amb la moció que ha presentat Vox a l'Assemblea de Ceuta per revocar la declaració de persona no grata a Santiago Abascal.

De fet, Buxadé ha deixat entreveure que votarien a favor d'una moció de censura contra Pedro Sánchez presentada pel Partit Popular: "Una cosa és exigir una reparació del dany i, l'altra, fer una cosa en contra dels interessos generals, que és el que no farà Vox". En aquesta línia, ha sostingut que el principal objectiu que tenen és "fer fora Pedro Sánchez".

 

Imatge principal: Pablo Casado, en la seva intervenció al 16è congrés autonòmic del Partit Popular a les Illes Balears. Europa Press.