El naufragi de la candidatura de Nadia Calviño a l'Eurogrup, que partia com a favorita, és "una mala notícia per a Espanya" i "un clar fracàs de Pedro Sánchez". En aquests termes es pronuncien des del Partit Popular, que lamenten que la vicepresidenta econòmica no s'hagi fet amb l'alt càrrec comunitari. Fonts de la formació conservadora asseguren que "en tot moment" han mostrat el seu suport a Calviño i han denunciat que el govern espanyol no l'ha informat de les gestions i ha "evitat" demanar-los ajuda "per fer un front comú a Europa".

En aquest sentit, des de Gènova asseguren que "la candidatura de Calviño naixia afeblida en representar un govern que és fruit d'una coalició amb un partit radical i populista com Podemos". I posen el focus en la irrellevància internacional d'Espanya: "La decisió reflecteix, en definitiva, la pèrdua de pes d'Espanya a Brussel·les, que se suma als tres directors generals que hem perdut en la Comissió des que Sánchez és president del govern".

"El PP sempre donarà suport candidatures representades per espanyols, independentment de la seva adscripció política, no com va fer el PSOE amb Arias Cañete i Luis de Guindos", contraposen aquestes fonts. Malgrat la dura oposició dels últims mesos amb motiu del coronavirus, els populars sostenen que sempre han estès la mà a l'PSOE per arribar a acords.

Dura patacada

Partia com a favorita, però la candidatura de Nadia Calviño ha acabat naufragat. No serà la nova presidenta de l'Eurogrup durant els pròxims dos anys i mig. Així ho han decidit els 19 ministres de Finances de l'eurozona. En una votació que ha estat molt ajustada ha estat l'irlandès Paschal Donohoe qui s'ha acabat imposant, en segona volta i malgrat anar per darrere. La vicepresidenta espanyola havia aconseguit el suport de pesos pesants, com Alemanya o França, a més dels països del sud, com Itàlia o Portugal. Però aquests avals de pes, després d'una intensa campanya de La Moncloa, no han servit per a res. Pedro Sánchez no ha superat la primera prova de foc, a deu dies de la negociació del fons de reconstrucció europeus, el veritable examen.