En el marc de la batasunització del procés sobiranista, que es va instaurar fa uns mesos a part del núvol mediàtic de Madrid amb la crema de fotografies del rei Felip VI –per part de la CUP–, el Partit Popular ha aprofitat els suports que ha rebut la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, per part d'EH Bildu, Podemos i el PNB, com a conseqüència de la seva declaració davant del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, per desacreditar les raons independentistes. En contraposició, els populars aprofiten el pactisme del PNB per ensenyar l'exemple a seguir al PDeCAT.

"Li dóna suport aquell partit que no ha condemnat els assassinats d'ETA", ha dit el portaveu de comunicació Pablo Casado, en al·lusió que l'esquerra abertzale era a Barcelona per acompanyar Forcadell. Més tard, ha atacat la formació morada –"extremista, radical, bolivariana"– pel seu suport al govern de Veneçuela. Ras i curt, Casado ha detallat un llistat de persones condemnades per delictes d'agressió, com ara Andrés Bódalo, entre altres tipus, denunciant que Podemos era l'únic partit a Espanya que defensava "delinqüents condemnats". 

El portaveu ha volgut contraposar la presumpta moderació del PP a les accions fetes pels cupaires, que ell creu que no s'haurien lamentat entre el sector sobiranista. "Per desgràcia, al PP sempre hem hagut de ser valents, perquè hem rebut agressions com l'ocupació de la seu del partit. És molt greu que patim encara atacs per defensar la nostra ideologia", ha dit sobre que la CUP s'hi va personar amb estelades. Més tard, ha dit que la pallissa als guàrdies civils d'Altsasu no hauria estat ser condemnada, però a Génova sí que ho van fer amb l'assalt a Blanquerna, delegació del govern a Madrid. 

La qüestió és que el PP va presentar fa uns dies la campanya de la "Catalunya valenta", coordinada per Fernando Martínez Maíllo, i no es descarta que el president espanyol Mariano Rajoy formi part també de la comitiva. Aquesta li permet aixecar la bandera de la concòrdia als populars. "Optimista, sense murs, sense fractures, per parlar de coses que a tots els espanyols ens importen", ha dit Casado al respecte, afirmant que el nacionalisme català era "intransigent" i "acabaria malament" si el "company de viatge" de la "locomotora suïcida" era Bildu. 

Així, Casado ha llançat un missatge al PDeCAT, després que el PNB s'avingués a facilitar els pressupostos de Rajoy. "Esperem que puguem negociar alguna cosa", ha dit sobre pactes en general, i en concret, sobre que no descartaven buscar el suport dels demòcrates per superar el decret de l'estiba, tombat pel Congrés fa unes setmanes. Més tard ha aconsellat al govern de la Generalitat avenir-se a pactar amb el PP, detallant un llistat de presumptes greuges que s'estarien produint amb el procés independentista. "Fugida d'empreses, menys política social", entre d'altres.