El portaveu d'ERC al Congrés dels Diputats, Gabriel Rufián, ha reculat després del malestar que han provocat les seves declaracions en les quals relacionava l'aprovació dels pressupostos generals de l'Estat amb la sedició. En una entrevista a RNE, Rufián havia reconegut aquest dissabte que des d'ERC havien utilitzat el vot al projecte dels pressupostos generals de 2023 com a "palanca de força" per a forçar a l'executiu espanyol a eliminar el delicte de sedició. "Desgraciadament, moltes vegades hem de fer servir palanques de força perquè el PSOE es mogui, fins i tot en compromisos que, de fet, són seus". Aquestes paraules han provocat indignació tant dins del govern espanyol com en l'oposició, i Rufián ha volgut matisar el que havia dit.

Crítiques cap a Rufián des del govern i l'oposició espanyoles

Les declaracions inicials de Rufián han despertat la polèmica dins de les files socialistes. Ha estat la ministra de Defensa, Margarita Robles, qui s'ha pronunciat al respecte. Se n'ha volgut desmarcar amb un to humorístic fent veure que les declaracions del republicà eren només part de la seva estratègia política "M'imagino que Rufián està dins la seva pròpia campanya electoral. Ho considero dins d'aquest àmbit", ha afirmat Robles. 

La dreta espanyola s'ha pres les paraules del portaveu d'ERC més seriosament i les ha considerat com una "confessió". En aquesta línia s'ha expressat la secretària general del PP, Cuca Gamarra, que ha assegurat que "la confessió de Gabriel Rufián confirma el que tots els espanyols coneixíem, però que Pedro Sánchez ha negat fins al moment." La dirigent popular ha acusat Pedro Sánchez d'haver "acceptat debilitar l'Estat entregant la impunitat als líders d'ERC" mitjançant la derogació de la sedició, tot, segons Gamarra, per tal de "sobreviure a la Moncloa un any més". 

Rufián intenta matisar les polèmiques declaracions

Rufián ha volgut negar que aquestes paraules fossin una confessió. "No confesso res", ha remarcat en una piulada, i ha tret ferro a la idea que havien fet servir els comptes com a "palanca de força" assegurant que la relació amb el PSOE sempre ha estat similar. "Responc a la pregunta de sempre amb la resposta de sempre: el PSOE no fa, al PSOE se l'obliga a fer", ha afirmat el republicà. Ho ha acabat de matisar assegurant que "Esquerra encara cada negociació de forma aïllada" i reivindicant l'acció negociadora del seu partit. "Negociem i negociarem". 

Tuit Gabriel Rufian sedició PSOE
Gabriel Rufián recula després de la polèmica que han provocat les seves paraules

A l'entrevista a RNE el portaveu havia explicat que ERC s'ha vist obligada a fer ús del que ha anomenat "palanques externes" per tal que el PSOE avanci en determinats compromisos. Ha assegurat que li agradaria que no fos així i poder negociar una única cosa alhora amb el govern espanyol, però ha lamentat que no és possible perquè els socialistes els "maregen i fins i tot menteixen". Per aquest motiu ha defensat la necessitat de collar el PSOE en determinats moments. "Hem d'utilitzar tot el que és a la nostra mà perquè el PSOE faci", ha insistit.

Amb tot, Rufián ha defensat la necessitat que la reforma "s'aprovi amb celeritat". El pròxim pas en el procés d'aprovació de la reforma serà el 9 de desembre, quan es podran presentar esmenes. Serà el moment perquè ERC pugui proposar de modificar també el delicte de malversació. A aquest respecte ha avançat que seran "discrets" amb la negociació, però sense donar més detalls sobre com procediran els republicans.