Pedro Sánchez ha posat en perill les relacions diplomàtiques entre Espanya i Israel arran de les declaracions que ha fet des de territori israelià sobre el reconeixement de l'estat palestí. En resposta a la crisi diplomàtica que s'ha creat aquest divendres, el Partit Popular s'ha posicionat públicament en defensa d'Israel i ha condemnat les declaracions del recentment investit president del govern espanyol, Pedro Sánchez. "Viatjar a Israel per a ofendre a Israel és el contrari de la diplomàcia. Anar convidat a casa d'un aliat per a ofendre-li és la pitjor carta de presentació d'Espanya. Primer amb Algèria i ara amb Israel, Sánchez desfà amics per al nostre país. És un imprudent en política exterior", resa un comunicat compartit pels populars aquest divendres al vespre.

Sánchez ha afirmat des del pas de Rafah, el punt que connecta la franja de Gaza amb Egipte, que Espanya podria reconèixer unilateralment l'estat palestí, encara que Europa no faci aquest pas de manera conjunta. Així ho ha destacat aquest divendres a la tarda en una compareixença conjunta amb el primer ministre belga, Alexander De Croo, i com a president de torn del Consell de la UE. Aquestes declaracions del president del govern espanyol han creat un malestar important dins el govern israelià, que s'ha afanyat a titllar-les de "falses" afirmacions, ja que consideren que "fan costat al terrorisme" de Hamàs, i el ministre d'Exteriors d'Israel ha cridat a consultes tant a l'ambaixador espanyol com a l'ambaixador belga, creant un conflicte diplomàtic inesperat per Espanya.

Per aquest motiu, des del PP han volgut donar suport al govern de Benjamin Netanyahu i afirmen que Sánchez "no hauria de dificultar així el consens europeu, amb la UE i amb l'OTAN, i el consens en la política exterior espanyola". En aquest sentit, destaquen que el president de l'executiu espanyol "ha posat l'interès de la seva coalició de Govern per sobre de l'interès del seu país", entorpint així les relacions diplomàtiques de l'estat espanyol.

"(Sánchez) Ha viatjat a Israel perquè l'ofensa al seu amfitrió, Netanyahu, li resolgui un problema de falta de coherència del seu propi govern i li ha creat un problema a Espanya. Per a anar l'últim i crear un conflicte, millor no haver-hi anat. El viatge de Sánchez s'ha convertit en una cosa contraproduent no sols pels interessos d'Espanya, sinó d'Europa. El PP recolza a Israel i el seu dret a combatre el terrorisme, així com dona suport als drets del poble palestí. Exigeix respecte a la vida i seguretat dels innocents i l'alliberament immediat dels segrestats", resa el comunicat dels populars.

El ministre d'Exteriors espanyol, José Manuel Albares, respon a Israel i titlla de "falses" les acusacions

El ministre d'Afers exteriors espanyol, José Manuel Albares, ha respost aquest divendres al ministeri d'Exteriors d'Israel que les seves acusacions al president de l'executiu espanyol, Pedro Sánchez, són "totalment falses, fora de lloc i inacceptables" i ha anunciat que Espanya donarà una resposta "oportuna". En aquest sentit, ha afegit que des del Ministeri d'Exteriors rebutgen "rotundament" aquestes acusacions. "Són especialment greus perquè es tracta del president del govern, que representa la presidència de la Unió Europea en exercici, i al primer ministre que representa al país que ocuparà la presidència a partir de l'1 de gener".