El PP català ha assegurat que el PSC i ERC "fan comèdia", però que acordaran els pressupostos. Així ho ha dit aquest dilluns el líder dels populars, Alejandro Fernández, que ha afegit que el pacte "té una dimensió que va més enllà de Catalunya". Quina és aquesta dimensió? Que "Pedro Sánchez continuï a la Moncloa una temporada més". Al respecte, la socialista Alícia Romero han apuntat que és "molt difícil" tancar un pacte aquesta setmana — mentre que el Govern ha signat un acord amb els sindicats, Foment i Pimec. Sigui com sigui, Fernández ha afirmat que l'entesa entre els socialistes i els republicans és "un desastre per a l'economia catalana, per a l'economia del conjunt d'Espanya i, a llarg termini, per a la convivència".

Sobre els pressupostos catalans, al líder del PP català li agradaria que no estiguessin basats en uns ingressos que "bàsicament venen d'asfixiar la ciutadania amb la pressió fiscal més alta de tota Espanya amb moltíssima diferència". És per això que ha demanat la supressió de l'impost del patrimoni i de l'impost de successions, així com que es baixi el tram autonòmic de l'IRPF — "que és l'impost que paguem tots i que a Catalunya és el més elevat, fins i tot per a les persones més humils".

Aprovar els pressupostos

Finalment, Fernández ha denunciat que "mesclar els pressupostos generals de l'Estat (PGE) amb una figura delictiva, com és la sedició, és profundament immoral". "L'aprovació d'un pressupost ha de ser per considerar-lo positiu per a la societat, perquè té bones inversions, perquè està basat en la dinamització econòmica... però aquí no, aquí aproven un pressupost pràcticament sense mirar-se'l, només perquè treguin el delicte de sedició. Una mostra més de com van les coses a Catalunya", ha conclòs.

Per la seva banda, la portaveu socialista Alícia Romero ha confirmat aquest dilluns que és "molt difícil" tancar un acord pels pressupostos amb el Govern aquesta setmana. De fet, ha remarcat que arribar a un acord sobre els comptes públics els pròxims dies no és viable si es vol fer bé i ha advertit a l'executiu català que si vol comptar amb el suport del PSC no podrà presentar els pressupostos "fins que tot estigui negociat i tancat". Amb tot, els socialistes han assumit que el pròxim 1 de gener encara no hi haurà pressupostos i s'entrarà en una pròrroga tècnica. "Ja no ve de 30, 40 o 45 dies", ha subratllat Romero. El més importat és que hi hagi nous comptes aprovats durant el primer trimestre del 2023, però això no vol dir allargar les converses "el màxim possible": és "voler-les fer bé". En qualsevol cas, durant aquests dies es treballarà.