El miratge no ha durat ni 48 hores. Després que el president espanyol Pedro Sánchez i el canceller alemany Olaf Scholz fessin un front comú en favor del favor del gasoducte Midcat, França, més aviat reticent, va assegurar que s'ho estudiaria. Però aquest dijous hi ha tornat a tancar la porta. Fonts del Ministeri de Transició Ecològica francès, a les quals ha tingut accés ElNacional.cat, rebaten que "augmentar la capacitat d'interconnexió entre Espanya i Alemanya a través de França exigiria un reforç substancial de la xarxa francesa que portaria anys i costaria diversos milers de milions d'euros" i que, per tant, "no és una resposta a l'actual crisi energètica".

Aquestes paraules arriben després de la roda de premsa conjunta de Sánchez i Scholz, el passat dimarts, que va fer que el ministre d'Economia francès, Bruno Le Maire, obrís la porta al projecte. "Des del moment que el president del govern espanyol i el canceller alemany ho demanen, des que els amics ho demanen, examinem la demanda dels nostres amics, els nostres socis", assegurava el ministre macronista des d'un fòrum empresarial.

Ara, però, el govern francès torna a expressar el seu rebuig a un projecte que consideren que no dona resposta a l'actual crisi energètica, magnificada per la guerra de Rússia contra Ucraïna. "La construcció d'una infraestructura permanent a tan llarg termini, en un moment en què volem accelerar l'abandonament dels combustibles fòssils i especialment del gas natural, d'acord amb l'estratègia europea, no és apropiada", argumenten aquestes fonts ministerials. Justifiquen, a més a més, que el projecte "no serveix per a la diversificació de subministraments europeus" i que l'actual interconnexió amb Espanya no està saturada encara, que a l'agost estava al 60% de la seves capacitats.

El gasoducte Midcat connectaria França i Espanya a través dels Pirineus catalans. Segons la vicepresidenta espanyola Teresa Ribera i diversos experts, suposaria entre el 2% i el 2,5% del consum de gas d'Europa, que seria transportat des d'Algèria.

El suport d'Alemanya

El president d'Espanya, Pedro Sánchez, i el seu homòleg alemany, Olaf Scholz, van conjurar-se dimarts per accelerar la construcció de la interconnexió gasística del Midcat, sense el vistiplau del president francès, Emmanuel Macron. En una compareixença conjunta al palau de Meseberg, prop de Berlín, Scholz va constatar que Espanya compta amb el suport total d'Alemanya per avançar cap a la connexió gasística de la península Ibèrica amb França a través dels Pirineus. Berlín fins i tot aprovaria que la Unió Europea financés part important del projecte, que inicialment xifrava entorn dels 440 milions d'euros i que França ara estima en uns 3.000 milions. Sánchez va mostra-rse decidit a portar fins al final el Midcat, amb Macron o sense. Ja que el líder francès està apostant per Itàlia perquè es converteixi en el nou distribuïdor del gas algerià.