El Consell de Ministres d'aquest dimarts ha aprovat el projecte de llei de l'avortament, que inclou alguns canvis significatius respecte a la normativa que ha estat vigent fins ara. Amb la nova llei, creada des del ministeri d'Igualtat d'Irene Montero, les menors de 16 i 17 anys no necessitaran l'autorització dels seus pares per interrompre voluntàriament el seu embaràs, quelcom que fins ara era una obligació. La mateixa Montero ha destacat que és una "nova llei per garantir els drets sexuals i reproductius de les dones, que serveixen per mesurar la qualitat democràtica d'un país. El dret a decidir sobre el nostre cos forma part del dret a la Salut i també ens permet poder decidir sobre les nostres vides". 

"Ampliem els drets de les dones" 

Montero ha volgut agrair al president del govern espanyol la seva implicació amb la llei i també a la resta de ministeris que han treballat en la seva creació, des de Sanitat passant per Educació i Justícia. Aquesta llei ha estat aprovada en segona volta i segons ha volgut destacar la seva impulsora, la llei del 2010 ha estat fonamental per construir aquesta reforma, recordant a Bibiana Aído, la primera ministra d'Igualtat espanyola, així com a qui era el cap de l'Executiu, Rodríguez Zapatero. 

La ministra ha aprofitat l'ocasió per treure pit de la col·laboració entre els socialistes i Unidas Podemos, partit al qual representa, i ha carregat també contra el Partit Popular, a qui ha acusat de carregar-se els drets de les dones. "Nosaltres el que fem és ampliar drets quan les dones més ho necessiten. Totes les mares han de saber que els seus fills i filles creixeran amb més drets". 

Accés a l'educació sexual en totes les etapes 

Montero ha destacat els dos grans pilars de la nova llei. El primer està relacionat amb garantir l'accés efectiu a la interrupció de l'embaràs, per aconseguir acabar amb els obstacles que avui en dia fan que moltes dones no tinguin accés real a aquesta pràctica. En segon lloc, ha destacat que aquesta llei reforça els drets sexuals i reproductius de les dones, posant el focus en l'educació sexual "per conèixer els nostres cossos". "Estem transformant de forma estructural les polítiques públiques d'aquest país perquè siguin vertaderament feminista. Volem canviar la cultura sexual i que aquesta es basi en el consentiment".

Baixes per les regles doloroses 

Una de les propostes del ministeri d'Igualtat que més controvèrsia ha generat és la possibilitat que les dones tinguin una baixa mèdica per les regles doloroses que poden patir. Aquesta possibilitat forma part de la nova llei de l'avortament en forma d'incapacitat temporal sense límit de dies i assumida per l'Estat des del primer moment. No serà necessari tenir dies previs de cotització com passa amb altres incapacitats. Aquesta es donarà per quadres mèdics que derivin en regles incapacitants, per exemple, vinculats a malalties com l'endometriosi o els ovaris poliquístics.