El president del PP de Catalunya, Alejandro Fernández, ha advertit que una hipotètica victòria electoral de les forces independentistes per més del 50% dels vots no els "habilitaria per incomplir la llei".

En una entrevista amb l'Agència Efe, Fernández ha denunciat l'estratègia de l'independentisme d'apel·lar al seu electorat a superar el llistó del 50% dels vots per intentar forçar un referèndum.

"Que ningú caigui en el parany: ells mai han necessitat més del 50% per dur a terme el seu pla totalitari, ho van fer amb el 47%, els és absolutament indiferent el percentatge", ha subratllat, en referència al referèndum unilateral de l'1 d'octubre de 2017.

Precisament aquesta setmana, l'expresident de la Generalitat Quim Torra va instar JxCat, ERC i la CUP a acordar quines han de ser les "conseqüències polítiques" de trencar el sostre electoral del 50%, uns efectes que haurien de passar al seu judici per "implantar la república".

“Les lleis s’han de complir”

Segons Fernández, però, encara que en les pròximes eleccions catalanes -que tot apunta que seran convocades automàticament per al 14 de febrer- JxCat, ERC i la CUP aconseguissin sumar més de la meitat dels vots, "no hauria de canviar res, perquè les lleis s'han de complir".

I ha il·lustrat el seu raonament amb un paral·lelisme: "Si el 100% de la meva comunitat de veïns decidim no pagar l'IBI, l'haurem de pagar l'IBI igual, i a sobre amb recàrrec, per fer l'idiota".

"Tenir més del 50% no t'habilita per incomplir la llei. Si volen canviar la Constitució per tenir un referèndum d'autodeterminació, hauran de fer exactament igual que els escocesos: anar al Parlament i al govern britànics", ha recalcat.

Fernández ha reptat les forces independentistes a seguir els passos de l'exlehendakari Juan José Ibarretxe: "Ibarretxe va impulsar un pla que a nosaltres ens semblava lamentable, però que va tenir la virtut de ser portat legalment al Congrés, va ser rebutjat i es va acabar el debat".

Electorat desmobilitzat

El càlcul que fan JxCat, ERC i la CUP, segons el líder del PPC, és que l'electorat constitucionalista està "desmobilitzat", perquè molts han constatat que no és possible un "cop unilateral" de l'independentisme.

Aquesta és, ha destacat, "una manera de reconèixer que només poden passar del 50% si la gent es queda a casa, perquè Catalunya no és separatista en la seva majoria".

Malgrat les crides des de les files sobiranistes a convertir les pròximes eleccions en un plebiscit sobre la independència, Fernández s'ha mostrat convençut que "la gent no creurà que són eleccions plebiscitàries", sinó que votarà pensant en la gestió de la pandèmia i en sortir de la crisi econòmica.

L’indult, “un error gravíssim”

D'altra banda, sobre la possibilitat que el Govern de Pedro Sánchez indulti els líders independentistes presos, Fernández ha alertat que concedir "indults a gent que diu que ho tornarà a fer és un error gravíssim", perquè "genera la sensació que desobeir les lleis i els governs implica impunitat".

Segons el president del PPC, "si es comença a naturalitzar la idea que desobeir als governs és legítim i no té cap tipus de conseqüència", la desobediència pot convertir-se en alguna cosa "profundament contagiosa, i no solament en l'àmbit separatista".

"Si uns senyors que cometen gravíssims delictes contra la democràcia diuen que els tornaran a cometre i són indultats, la gent se sentirà animada a desobeir els governs, les lleis i exigirà també impunitat", ha raonat.

Fernández també ha advertit de la crispació creixent al Congrés: "Té un efecte negatiu per a tots que la política es tibi i els debats parlamentaris siguin desagradables i estiguin al marge del decòrum i de les normes de convivència essencials".

"Hi ha una estratègia, com he denunciat des de fa temps, que és traslladar el que vivim al Parlament de Catalunya al Congrés dels Diputats", ha subratllat Fernández, que ha responsabilitzat d'aquesta deriva al "separatisme, Podem i al PSOE, que està flirtejant amb aquesta idea" de "parlar malament del sistema".