Els presidents Carles Puigdemont i Quim Torra han fet aquest dimecres una crida a l'independentisme a superar el llindar del 50% dels vots en les properes eleccions al Parlament per reivindicar el mandat de l'1-O.  Així ho han manifestat durant l'acte que ha celebrat JxCat a Cornellà del Terri (Girona) per celebrar els tres anys del referèndum, acte que portava per títol  '1-O: el mandat continua vigent'.

Puigdemont i Torra han fet aquesta demanda des de la població on Puigdemont va votar ara fa tres anys, després d'esquivar el desplegament policial que hi havia al pavelló de Sant Julià de Ramis (Gironès), on havia d'anar a votar inicialment. L'urna on Puigdemont va votar ha presidit l'acte que ha comptat amb la presència de diversos dels consellers en funcions que formen part de JxCat, alcaldes, diputats i regidors de la formació.

Demanar perdó

Durant la seva intervenció, Torra ha retret al govern socialista que no hagi "canviat res" respecte l'executiu presidit per Mariano Rajoy. Així, ha apuntat que "el primer que hauria de fer" Pedro Sánchez "és demanar perdó pel que va passar" l'1-O. En aquest sentit, ha recordat que aquell dia hi va haver un gran nombre de càrregues policials, però posteriorment també es van obrir diverses causes a ciutadans i també els líders independentistes que els ha portat a la presó.

Puigdemont, que ha intervingut de forma telemàtica, també ha retret que "l'Estat no té una finestra d'esperança" per a Catalunya, sinó que "només en té una de repressió". Segons Puigdemont aquesta finestra és "negra i fosca" i Sànchez és "incapaç" d'obrir-ne cap altra. Per això, creu que la independència "és l'únic camí" que pot seguir el poble català, tot i que ha avançat que està ple d'"incerteses".

Puigdemont Cornellà de Terri 1 O  EPIntervenció de Carles Puigdemont a l'acte de JxCat en motiu del tercer aniversari de l'1-O / Europa Press

JxCat i l'esperit de l'1-O

Tot i així, Puigdemont i Torra han coincidit en assenyalar JxCat com a la formació que recupera "l'esperit de l'1-O". El seu secretari general, Jordi Sànchez, ha assegurat que el seu objectiu és "mantenir viva la flama que va encendre Catalunya l'u d'octubre de 2017". En un vídeo enregistrat des de la presó, Sànchez també ha fet una crida per "omplir les urnes de vots independentistes" en les properes eleccions catalanes.

Imatge principal: El president Torra durant l'acte de JxCat celebrat a Cornellà de Terri en motiu del tercer aninversari de l'1-O / ACN