Torna a aparèixer el ‘senyor X’. La portaveu del PP al Congrés dels Diputats, Cuca Gamarra, ha estat l’encarregada aquest dimecres de ressuscitar aquesta figura del PSOE per tal de preguntar-li a president del govern espanyol, Pedro Sánchez, qui ha estat l’emissari del seu partit que va viatjar a Waterloo per convèncer Carles Puigdemont de presentar-se davant la justícia espanyola. En la sessió de control a l’executiu, Gamarra ha instat el president socialista a dir “qui ha anat a negociar el Codi Penal a la mida dels independentistes”. “Sigui qui sigui ho ha fet obeint les seves ordres”, ha manifestat la diputada popular.

L’afer Puigdemont ha centrat bona part del breu cara a cara d’aquest dimecres entre Sánchez i la portaveu del principal partit de l’oposició. “Qui ha ofert que les lleis espanyoles es redactin a la seu d’Esquerra Republicana?”, ha bramat Gamarra, a més d’assenyalar que, fos qui fos aquest nou ‘senyor X’, ho ha fet seguint les “ordres” de Sánchez i no pas “de tots els espanyols que demanen situar Puigdemont davant la justícia i tipificar el referèndum com a delicte”. Segons el PP, els “pactes amb els independentistes” del govern de PSOE i Podemos dificulten l’execució de polítiques “per l’interès general”. “Sempre que vostè ha tingut l’oportunitat d’escollir, ha preferit el populisme, el radicalisme i l’independentisme en comptes de la moderació”, ha sentenciat Gamarra.

 

El discurs de Gamarra ha acabat amb algunes rialles per part de la bancada socialista, quan ha assegurat que el PP es mou “per l’interès general”. “Feijóo té la paraula, els principis polítics i la consciència”, ha dit. Aquestes declaracions arriben pocs dies després que el PP decidís estroncar -fins a nou avís- la possibilitat d’arribar a un acord entre socialistes i populars per renovar el Consell General del Poder Judicial (CGPJ). Gamarra ha deixat ben clar en el seu discurs el trencament que hi ha entre PP i PSOE ara mateix.

Pedro Sánchez i Alberto Núñez Feijóo van mantenir la setmana passada una trucada telefònica en la qual el president del PP va informar el cap de l’executiu espanyol que el seu partit s’aixecava de la taula; un fre de mà a la renovació de la cúpula judicial espanyola. El motiu? El govern espanyol va manifestar la seva voluntat i el seu “compromís ferm” de renovar el delicte de sedició per tal d’equiparar-lo als estàndards europeus, a més d’unes pressions provinents del mateix Sánchez cap al PP en les quals afirmava que socialistes i populars ja havien arribat a un principi d’acord; i que només calia que els homes de Feijóo signessin el pacte.

Sánchez retreu a Gamarra la gestió del PP el 2017

El president espanyol ha retret a Gamarra les seves acusacions, i li ha recordat que “la integritat nacional” d’Espanya estava en més perill l’any 2017, quan el PP estava a la Moncloa. És per això que ha lamentat que els populars vagin “repartint carnets de nacionalisme”. Ara bé, Sánchez no ha respost a cap pregunta relacionada amb l’afer Puigdemont.

Pedro Sánchez Nadia Calviño Congreso Diputados
El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, amb la vicepresidenta Nadia Calviño / Foto: Europa Press