Més pressió per esclarir els fets del 17-A. La ministra de Política Territorial i portaveu del govern espanyol, Isabel Rodríguez, s'ha enfrontat aquest dijous a les preguntes del Senat en el marc de la Comissió d'Entitats Locals del Senat. Quan ha arribat el seu torn, el portaveu de Junts a la cambra alta, Josep Lluís Cleries, ha qüestionat "per què al seu govern li fa pànic investigar a fons com es van produir aquests atemptats" i ha exigit que es doni a conèixer la veritat pel bé de les víctimes i els seus familiars. En resposta a això, la portaveu de l'Executiu espanyol s'ha limitat a titllar de "teoria de la conspiració" qualsevol connexió entre els atemptats i la intel·ligència espanyola, tal com va declarar l'excomissari José Manuel Villarejo.

La veritat

El portaveu de Junts al Senat ha traslladat la seva indignació davant la negativa del govern espanyol per investigar els atemptats de Barcelona i Cambrils. Pel que fa a l'excomissari Villarejo, Cleries ha afirmat que "Nosaltres no donem ni credibilitat ni no-credibilitat al senyor Villarejo", sinó que "el que diem és que això s'ha d'investigar". Per il·lustrar el seu argument, el senador ha recordat que "Quan va haver-hi els atemptats de Madrid, es va crear una comissió d'investigació. Creiem que és el més lògic". A parer seu, el bloqueig del govern espanyol obscureix els fets i impedeix a les víctimes "poder seguir endavant". "Els tres poders de l'Estat han incomplert l'obligació de permetre saber la veritat", ha afirmat Cleries, i ha exigit que "s'han de desclassificar els documents i fer la comissió d'investigació pertinent".

"Teories de la conspiració"

En resposta a la pregunta del senador juntaire, la portaveu Rodríguez ha dit que "aquest país ja ha viscut altres teories de la conspiració", i s'ha centrat en l'actuació de les forces de seguretat i les administracions en comptes d'entrar en la credibilitat de Villarejo. Quant a les víctimes, Rodríguez ha opinat que "per respecte, convé no donar suport a aquest tipus de manifestacions, a més venint d'on venen i com venen". D'aquesta manera ha reiterat la posició del govern espanyol a l'hora de desautoritzar l'excomissari. Per la seva banda, Cleries ha retret que "des del govern espanyol es diu que el comissari Villarejo no té cap credibilitat. Doncs, m'explicaran per què li van donar sis condecoracions els diferents governs. I bona part d'aquestes condecoracions es van donar quan ja liderava el seu clan mafiós". Entre altres qüestions sense resoldre, per a Cleries, la resposta de l'Estat a l'hora de donar explicacions sobre les connexions entre el cap de la cèl·lula terrorista, l'imam de Ripoll, i el CNI és totalment insuficient.