Les portades de diaris d’aquest dissabte mostren, amb la seva miscel·lània de temes, una tendència unitària, almenys pel que fa als editats a Madrid: ignoren olímpicament tota la qüestió dels avals al Tribunal de Comptes i el pagament de fiances. La línia editorial d’un diari es coneix principalment de dues maneres: per les notícies que publiquen i pels límits geogràfics del seu mapa del temps, però n’hi ha una altra manera més subtil, que és la de discernir allò que no publiquen, i en això, avui els diaris espanyols són prou transparents.

abc

Mirem, per començar, què publica avui ‘ABC’, que no serien dos temes d’importància cabdal ni candent. El tema principal és per a explicar al lector que ‘El govern italià s’imposa als rebels antivacunes’, i per si no n’hi havia prou, als baixos s’explica que ‘Borrell segueix legitimant les eleccions de Maduro: “Ningú pot pretendre que siguin com a Suïssa”’. Vaja, si encara hi ha lectors de diaris d’aquells que compren el seu exemplar en funció dels titulars de cada producte, els de l’‘ABC’ avui no faran gaire negoci.

larazon

A ‘La Razón’, com tampoc els mata cap tema, aposten pel comodí de fotre el govern espanyol, un remei eficaç a la sequera de notícies, i presenten una mena de sondeig per explicar-nos que ‘L’efecte Yolanda Díaz preocupa els votants del PSOE’. Per complementar la portada, un altre comodí, en aquest cas corporatiu i amb presència del rei: ‘El Planeta descobreix la identitat de Carmen Mola’.

elmundo

Pel que fa a ‘El Mundo’, mateix comodí que el diari precedent amb ‘Calvo retreu a Sánchez que cedeixi al feminisme de Podemos’ i com a segon tema un que té prou interès però que probablement arriba tard: ‘Alerta als col·legis perquè els nens imiten ‘El joc del calamar’'.

elpais

El repàs a la premsa espanyola s’acaba amb ‘El País’, que aquest dissabte ens explica que ‘La UE amenaça Londres amb dures represàlies si trenca els pactes del Brexit’. Almenys té el detall d’informar en un lateral que ‘ERC cobreix part de les fiances pel ‘procés’, cosa que beneficia Puigdemont’.

elpuntavui

lavanguardia

ara

elperiodico

El quiosc català és, com habitualment, diferent. ‘El Punt Avui’ obre amb un ‘Retorn al passat’ referit a l’aniversari de l’afusellament de Lluís Companys, però tot seguit informa que ‘ERC i Junts aporten 5,3 milions per a les fiances’ i ‘La Vanguardia’ obre amb ‘Europa dona més temps als governs abans de tornar al control de la despesa’, però també explica que ‘ERC i Junts xoquen pels avals del Tribunal de Comptes’. El tema dels avals no surt a l’‘Ara’: ‘Els ciberdelinqüents reclamen 3 milions d’euros a la UAB’, ni a ‘El Periódico’: ‘Tres de cada deu euros d’inversió pública no arriben a executar-se’.