Els títols principals de les portades d’avui es coneixien des que el govern espanyol va demanar al Tribunal Suprem el seu parer sobre la concessió de l’indult als condemnats per l’1-O. És bon dia per veure com els diaris fan una portada tan prevista. L’ABC tria l’opció fàcil: un NO colossal més un resum dels motius pels quals el Suprem s’oposa a la mesura de gràcia. La Razón assenyala Sánchez i repeteix un adjectiu que sembla deixat anar més per expulsar vapor que per descriure res (duro informe, dura oposición, sembla la broma aquesta del durísimas declaraciones amb què els milennials repliquen quan els hi claves bronca).

El Mundo, en canvi, es fa un embolic. Títol complicadíssim. L’has de llegir tres o quatre cops per saber què diu. És una interpretació. Els magistrats haurien deixat al descobert la intenció del govern espanyol (“Sánchez”), d’atorgar l’indult a Oriol Junqueras i companys perquè els tornin el favor tot mantenint la majoria al Congrés. És veritat que els magistrats no s’estan d’insinuar-ho, però el diari ultra no els fa cap favor en destacar-ho, atès que ERC dona suport al govern de PSOE i Unidas Podemos des de força temps abans que l’indult es posés sobre la taula —a més a més que sempre han dit que volen l’amnistia. Els jutges queden ben retratats, tant pel doble judici d’intencions, tan poc professional, com pel desconeixement dels aitals fets, sobre els quals no poden al·legar ignorància.

Aquest diari també fa arrencar l’editorial en portada, recurs per indicar que és molt important el que s’hi diu. Si t’amplies la portada per llegir-lo, veuràs que conté tots els tòpics sobre la Democracia Plena™ dits amb tant d’èmfasi, solemnitat i pompa que resulten còmics, no tant per la substància del que s’hi diu, sinó per com es diu. No hi falta ni allò del sistema de derechos y libertades que nos dimos los españoles en la Transición, etcètera. Això. Durísimas declaraciones.

Cua de palla del Suprem

Cap dels diaris del Trio de la Benzina interpreta els magistrats del Suprem o en jutja les intencions. Posats a fer-ho, es podria dir que els 21 folis del seu informe són massa paper per explicar el rebuig dels indults. Massa raons per a justificar-se. Es podria titular també que “el TS aprofita els indults per resentenciar els líders de l’1-O”, com si tingués cua de palla i al marge del non bis in idem. O que tot el repàs que fan de les penes que comporta la sedició en diversos codis penals europeus és per contraargumentar el que deien els dos magistrats del Tribunal Constitucional que posen en dubte la equitat i proporcionalitat de la sentència de l’1-O. I que fan una mica de trampa perquè a Europa no existeix el delicte de “sedició” o és una altra cosa que no encaixa amb el comportament dels condemnats, com va fer saber el Tribunal Suprem alemany en el cas de Carles Puigdemont.

De tot això no en parlen tampoc la resta de diaris. Fan una cosa més aviat sòbria, segurament perquè el fet en si ja és prou contundent. L’Ara i El Punt Avui coincideixen a afegir el qualificatiu de “frontal” a l’oposició del Suprem, com volent dir que el Suprem no només rebutja l’indult, sinó que el rebutja molt fort. La Vanguardia titula amb una interpretació política: més desgast per a Sánchez, com volent dir que ho té molt negre, pobre. No s’ha pogut estar de posar en portada les declaracions de Lesmes sobre la manca de “concòrdia”, paraula que, com “moderació” i “pacte”, cada cop que es diu fa pessigolles al diari de la Diagonal.

El Periódico és l’únic diari que no obre amb el Suprem i els indults. Tria una seva primícia: Ada Colau tornarà a ser la candidata dels comuns a l’alcaldia de Barcelona. Ella havia dit que només ho seria dos mandats i el diari, pietosament, diu que “rectifica”. Que macos. Fa pensar què hauria fet amb aquesta primícia un diari menys afí a l’alcaldessa. Aquesta portada, però, ofereix tema per discutir al cafè de mig matí. És més important que Colau es torni a presentar o que el Suprem s’oposi als indults dels condemnats per l’1-O? Els ha pesat més la primícia? Segur que així va anar la discussió dels que van editar la portada.

ABC

LR

EM

EP

EPA

ARA

LV

EPC