Tothom té un mal dia i aquest dijous li toca a El Mundo, que ha fet un títol que, per entendre'l, necessita un prospecte com el d’una medicina o un manual d’instruccions com un electrodomèstic. Parla del “cop del TC”, de la “cogovernança”, que “remata” el govern espanyol… Un embolic magnífic, tot per l’afany de dir-te què has de pensar i no d’informar-te de què ha passat. És la seva tradició de construir els fets i no esbrinar-los. I no és que no ho sàpiguen fer, perquè en un dels subtítols tenen una explicació excel·lent dels fets: el Tribunal Constitucional ha declarat inconstitucional deixar la covid en mans de les autonomies. En realitat, la sentència tampoc diu això, però s’entén millor el que diu el subtítol que el títol i són la mateixa cosa, fora que ells, tretze són tretze, hi volien afegir que la culpa és de Pedro Sánchez. Si volen contar boles —allà ells, que el diari és seu— almenys que les puguem entendre.

L’ABC encara és pitjor, perquè atribueix “a l’autoritarisme de Pedro Sánchez” la sentència contra el decret del segon confinament. Aviam, ningú dubta que aquest diari té molt coneixement de què és l’autoritarisme, perquè li ha fet costat sempre que ha aparegut a Espanya. Però és més que una exageració equiparar l’actual govern espanyol a l’autoritarisme dels règims del passat amb els que tan bones relacions tenia el tabloide monàrquic.

I Josep Costa?

Una absència notable en les portades és la decisió de la magistrada de Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, Eugènia Alegret, que va fer detenir Josep Costa, l’ex vicepresident primer del Parlament, que es negava a acudir a declarar en la causa contra ell per permetre debatir sobre la monarquia a la cambra catalana. Com sempre passa, comences negligint un petit criteri i acabes destrossant tota la normativa. Avui són els indepes els que són detinguts de qualsevol manera per qualsevol cas. Demà pots ser tu.

EM

El Mundo, portada

EPC

El Periódico, portada

EPA

El Punt Avui, portada

ABC

ABC, portada

EP

El País, portada