El tema de la setmana ha estat (amb permís de la Covid-19) el pacte dels pressupostos de l’Estat i els diaris que trobem al quiosc no ens són aliens. Hi ha per triar i remenar. La presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, s’ha convertit en protagonista inesperada de l’acord sorgit de la majoria de la investidura de Pedro Sánchez. Si va plantar cara al govern espanyol en la gestió de la Covid-19,  ara també ho farà davant de tot aquell que vulgui posar fi al dúmping fiscal de la Comunitat de Madrid.

Díaz Ayuso plantarà cara a l’harmonització dels impostos autonòmics que recull el pacte dels pressupostos i ho farà com no podia ser, portant el tema al Tribunal Constitucional, que per això està l'alt tribunal. Una vegada més és diari El Mundo l’encarregat de llançat l’advertiment, i ho fa amb una eloqüent imatge de la presidenta de la Comunitat palplantada al bell mig del mercat de la Boqueria, al cor de la capital de Catalunya. Vaja, que para chula, yo. La visita de Díaz Ayuso a Barcelona, tot just l’endemà que s’anunciés l’acord, explica l’entrevista a La Vanguardia, on intenta fer pedagogia sobre el bonisme de la seva política fiscal: els catalans rics i els empresaris van a Madrid per poder viure i fer en llibertat. No serà per estalviar-se de pagar milers, milions, d’euros en impostos?

Aragonès i el pressupost

Però la d’Ayuso no és l’única entrevista que trobem a la tapa del diari del Godó. El vicepresident del Govern, Pere Aragonès, defensa l’acord amb els socis del govern espanyol pels comptes i, en clau electoral, recorda que el futur executiu ha de tenir aliances més enllà de l’independentisme tot apuntant que s’entén millor amb el PSOE que amb el PSC d’Iceta. Un avís per aquells que imaginen un tripartit d’esquerres després del 14-F (i que segons el CEO podria sumar). Per si algú té dubtes sobre aquesta possibilitat, Miquel Iceta des de El Mundo afirma que no pactarà amb ningú que vulgui la independència. (Els seus companys de Madrid, no tenen tant problema). Les dues ànimes del socialisme...

A la resta de portades, com dèiem abans per triar i remenar. L’ABC torna a desbarrar amb la qüestió de la llengua i la llei Celaá i assegura que el Govern vol ara “revertir l’ús majoritari de l’espanyol al carrer”. Vinga! El Periódico alerta sobre l’abandonament dels universitaris a causa de la Covid, El Punt Avui posa la mirada en la Covid i Nadal, i l’Ara (que està d’aniversari) en les vacunes contra el coronavirus.

elmundo640

lavanguardia cat

abc

elpais

elperiodico cat

elpunt avui

ara

larazon