Els diaris que no van publicar la foto del portacontenidors Ever Given encallat al Canal de Suez quan ho havien de fer —el dissabte 27 de març— la publiquen avui. Molt malament. Es veu el vaixell, colossal, adreçat i navegant amb l’escorta d’algun remolcador. La d’avui, però, és una foto vulgar, banal i sense valor informatiu d’una baluerna carregada de contenidors com tantes altres que van pel mar. No té gràcia ni oportunitat. Entre els diaris que dissabte van publicar la imatge bona, la del vaixell encastat al canal, només repeteix El Mundo, desmarcat de la línia dels companys del trio de la benzina, en campanya a favor d’Isabel Díaz Ayuso per terra, mar, aire i paper. Cada portada és un pòster de propaganda en la lluita valenta contra el socialcomunisme que assetja Madrid, que és Espanya o, si més no, el seu baluard, etcètera.

El tema gruixut del dia, però, el té El País. Es veu que la policia espanyola es considera autoritzada a entrar a les cases de la gent sense ordre judicial. Puntada a la porta. Els agents s’emparen en la Llei de Seguretat Ciutadana (la llei mordassa) i en una ordre interna del Ministeri de l’Interior que els permet assaltar casa teva per vigilar que compleixes les mesures sanitàries per aturar la covid.

Els últims set dies, l’Estat espanyol ha rebut avisos del Consell d’Europa, del Parlament Europeu i de la Comissió Europea perquè reformi la llei mordassa, considerada repressiva en excés, desproporcionada i poc garantista. El ministeri però, ha vist més oportú afluixar encara més les garanties dels drets i llibertats, per no recordar que derogar-la és un compromís de l'acord del govern de coalició, el més progressista de la història. El ministre, Fernando Grande Marlaska, ja ho té això. Com a jutge té el rècord de sentències tombades per la justícia europea. Es coneix que té un concepte massa obert de l’actuació policial i massa estret dels drets i deures de la ciutadania. És fàcil que aparegui al Polònia d’aquesta setmana dient una cosa així com apreteu, apreteu, als policies. El País fa molt santament obrint amb aquest afer.

Els diaris de Barcelona van tots amb la no-notícia de la no-investidura de Pere Aragonès com a President de la Generalitat. La Vanguardia s’adona que és un tema poc seductor i el juga per sota de la pàgina mentre prova d’engrescar-nos amb la fotografia trivial del portacontenidors. Meh. El Periódico fa un joc de mans en favor de Salvador Illa, que insisteix a presentar la candidatura. L’Ara i El Punt Avui et diuen el que ja saps sense fer cap intent de vestir millor la mona. Esperem que demà les portades no ens tornin a dir que Aragonès no és president, cosa que se sap des de dissabte. Segur que no ho fan perquè tenen gairebé 12 hores per pensar un bon títol.

EP

EM

ABC

LR

LV

EPC

EPA

ARA