El canal de Suez ja ha reobert el trànsit. Aquest dilluns a la tarda, les tasques de reflotament del vaixell encallat Ever Given l'han aconseguit situar en paral·lel a la ribera del canal i els vaixells que estaven a l'espera que el pas reobrís des de fa una setmana han pogut començar a circular. El mateix vaixell Ever Given també ha pogut començar a navegar cap al Mediterrani.

Des de la matinada d'aquest dilluns hi havia un operatiu en marxa que, amb l'ajuda de l'alta marea, estava intentant desencallar el portacontenidors encallat des de passat dimarts, provocant el tancament dels passos marítims més importants del món. 

Les tasques per reflotar el vaixell encallat al canal de Suez

Les maniobres per desencallar el vaixell que va quedar travessat al canal de Suez han començat aquest dilluns a la matinada. Hi han intervingut més de 10 remolcadors i diverses dragues aprofitant la marea alta que hi havia a trenc d'alba, segons ha anunciat l'Autoritat del Canal de Suez (SCA) al seu compte de Facebook

Imatges de les tasques de reflotament del vaixell encallat Ever Given. / Autoritat del Canal de Suez (SCA) 

La gegantesca embarcació, de 400 metres d'eslora, ha aconseguit finalment situar-se aquesta tarda orientada cap al nord, en direcció al Mediterrani. D'aquesta manera, situada paral·lela a la ribera, ha deixat pas als primers vaixells que estaven a l'espera de creuar el canal des del passat dimarts.

Quan es desencallarà l'embús del canal de Suez?

Ara que ja ha reobert el trànsit, els vaixells comencen a circular lentament, però encara no se sap quan es podrà recuperar el trànsit habitual d'aquest pas, per on transiten més del 10 % del comerç marítim mundial i el 25 % dels contenidors de mercaderies.

Ever Given Canal Suez trafico

El trànsit reobre al canal de Suez i el vaixell encallat Ever Given i d'altres a l'espera comencen a circular en direcció al Mediterrani. Captura de les 16 h del dilluns 29 de març. / Vessel Finder.

La naviliera Maersk, la principal que opera en la que és la ruta marítima més curta entre Àsia i Europa, va assenyalar diumenge que, una vegada alliberat el pas, es requeriran entre tres i sis dies per desfer el gran embús que s'ha generat en aquesta via. Pel canal de Suez passa gran part del petroli procedent del golf Pèrsic rumb a Europa i altres països de la Mediterrània, i en menor mesura als Estats Units i altres parts del món. 

 

Imatge principal: Un ferri navega pel canal de Suez aquest dilluns 29 de març. / Efe