Sembla un concurs per demostrar qui és més patriota, però a l’inrevés del que t’esperes. Fa riure una mica veure la baralla de les portades dels diaris de Madrid d’aquest dijous, que toquen amb tant d’èmfasi i solemnitat la sessió de control del govern espanyol. La triple dreta del Congrés va acusar Pedro Sánchez d’humiliar-se davant dels independentistes i l’home es va defensar amb teatre i fanfàrria altisonants: “No hi haurà referèndum d’autodeterminació”. És el títol que senyoreja la portada d’El País, que ha tunejat la frase per donar-li un to més dramàtic i ampul·lós: “Referèndum, mai de la vida”. Carai. A l’altra banda del ring, el Trio de la Benzina, que se’n refot de les afirmacions de Sánchez, perquè no és el primer cop que proclama una cosa i en fa una altra, d’acord, però tampoc el deixen en pau ni el dia que coincideix amb la seva línia patriotera. En fi. És còmic com fan veure que es creuen que Espanya està en risc de desaparèixer i es presenten ells, els diaris, com a escut de la unitat, bla, bla, bla.

La Razón és el diari més creatiu, perquè fabrica que Sánchez i Aragonès secretegen uns acords al marge de la mesa de diàleg. És a dir, que la mesa serà un esquer per tenir-nos a tots distrets mentre d’amagatotis i amb malícia s’acorda la destrucció d’Espanya, etcètera. L’ABC, també sense fonts ni dades, diu que la Diada que ve serà molt conflictiva. El Mundo insisteix en un tema que els altres dos col·legues de trinxera ja han martellejat en dies anteriors: presenta el govern espanyol com uns fluixos de cames perquè ha ordenat a l’advocacia de l’Estat que es retiri de les acusacions i fiances ordides al Tribunal de Comptes. El diari, que ja no sap explicar res sense desmesura ni ditirambe, sempre posant-se les mans al cap i els ulls fora de les òrbites, diu que Moncloa “silencia” als seus advocats —com si ho pogués fer—. La Vanguardia, continguda i sòbria, ho diu així: “L’advocacia de l’Estat es retira de la demanda del Tribunal de Comptes”. No calia cap èmfasi.

Els diaris catalans, excepte El Punt Avui, obren portada amb la vacunació dels menors de 30 anys, que ha desbordat totes les previsions. No tot el jovent és com els que romanen tancats i barrats en un hotel de la ciutat de Mallorca. Les represàlies del Tribunal de Comptes han desaparegut de gairebé totes les portades, encara que hi ha teca. Un dels advocats dels encausats explicava aquest dimecres al matí que la sala de l’organisme no tenia wifi (l’han instal·lat hores després), que els han fet a mans una acusació de 503 pàgines per llegir en tres hores, i els han atorgat deu minuts per lletrat per raonar les al·legacions, independentment de si defensava a una o set persones.

Toni Cantó i l’Oficina de l’Espanyol

Molt curiós resulta el títol de La Razón on explica que la presidenta de la regió de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, ha nomenat Toni Cantó, l’actor i exdiputat trànsfuga d’UPyD i de Cs, director de l’Oficina de l’Espanyol (la llengua). L’objectiu és fer de Madrid “la capital de l’espanyol”. El salari de Cantó rondará els 75.000 euros l’any. Et quedes amb les ganes de saber quina altra ciutat és actualment la “capital de l’espanyol”, i amb el dubte de si la creació d’aquesta oficina no incorre en la mena de malversació que tan delicadament persegueix el Tribunal de Comptes, atès que gastar diners perquè es parli espanyol a Madrid fa una mica estrany. Potser és per alguna altra cosa. Cantó havia de figurar a les llistes del PP a l’Assemblea de Madrid, però el Tribunal Constitucional el va excloure perquè s’havia empadronat a la regió després del tancament del cens electoral. Segurament tot això no té res a veure amb el seu nomenament, la culpa és dels indepes y el toro no sufre.

LV

EPC

EPA

ARA

EP

EM

ABC

LR