La selectivitat 2023 a Catalunya va acabar aquest divendres i ho va fer amb drama: a la sortida de l'examen de Matemàtiques Aplicades, els i les alumnes van sortir plorant. I és que ha de ser difícil fer matemàtiques avui dia: Yolanda Díaz ha canviat el significat de les sumes. Només cal veure la premsa espanyola d'aquest dissabte, farcida de portades que sacrifiquen Irene Montero. Queda clar que Sumar comença restant, en el primer dia després de signar amb Podemos definitivament l'acord de coalició pel 23-J

El que havia de ser el dia de la unitat a l'esquerra espanyola ha quedat diluït en un joc de poders, egos i cadires. Gairebé totes les portades posen el focus sobre el veto a Montero, més enllà de parlar de l'acord en si per presentar-se plegats a les eleccions generals. "Sumar segella la coalició amb Podemos i sense Irene Montero", diu El País — que també destaca que "Podemos insisteix a incloure la ministra d'Igualtat", tot i que "Díaz dona per tancades les llistes". En el cas de La Vanguardia, és Podemos qui "s'integra in extremis a Sumar malgrat el veto". I afegeix: "L'acord es tanca entre retrets dels liles i sense la ministra en cap dels llocs de sortida de les llistes".

Anna Erra, nova presidenta del Parlament

El Mundo segueix aquesta línia i assegura que Podemos "accepta diluir-se dins de Sumar", havent "sacrificat" abans la seva cara més visible. "Díaz els obliga a deixar fora el seu principal actiu a canvi de 8 teòrics llocs de sortida a les llistes", explica. L'ABC va més enllà i diu que Montero és "vetada per Sumar per liquidar Iglesias", a més de recordar que Díaz "posa fi a l'herència dels fundadors del partit del 15M". Finalment, La Razón torna al ball de cadires: "Podemos fa servir Montero per treure més butaques a Díaz". El que dèiem: tothom se centra en la divisió, no pas en la coalició. La campanya d'Alberto Núñez Feijóo sembla fer-se sola.

Però hi ha vida més enllà de Podemos, Sumar, Montero i Díaz: l'Ara i El Punt Avui obren les portades amb la nova presidenta del Parlament, Anna Erra. Els primers recorden que l'exalcaldessa de Vic "posa fi a l'etapa de Laura Borràs i a la interinitat d'Alba Vergés", mentre que els segons destaquen les primeres paraules d'Erra: "Defensaré la cambra de qualsevol ingerència". Per la seva banda, El Periódico va per lliure i explica que "Barcelona podria no complir els requisits per limitar els lloguers" — el Parlament i el pacte a l'esquerra espanyola, en petit.

El Pais
El País
La Vanguardia
La Vanguardia
El Mundo
El Mundo
ABC
ABC
La Razon
La Razon
ARA
Ara
El Punt Avui
El Punt Avui
El Periodico
El Periódico