Sense sorpreses. El Parlament de Catalunya ja té nova presidenta des d'aquest divendres: Anna Erra (Junts per Catalunya). L'alcaldessa en funcions de Vic ha estat elegida com a nova líder de la segona institució del país amb els vots d'Esquerra Republicana i Junts per Catalunya. Erra, que es converteix d'aquesta manera en l'onzena presidenta de la cambra catalana des de la restauració d'aquesta institució, ha necessitat dues votacions per poder ser investida. Atès que en la primera d'aquestes la seva candidatura no ha arribat a la majoria absoluta (64 vots), ha calgut una segona on s'ha imposat per majoria simple (novament amb 64 suports) a Assumpta Escarp (44 vots). La CUP ha votat en blanc, però ha cedit un dels seus vots a Lluís Puig (per a aquesta sessió, no s'admetia el vot telemàtic).

La presidència del Parlament estava vacant des del dijous passat, després que Laura Borràs perdés definitivament el seu escó una vegada el Tribunal Suprem havia denegat les al·legacions tant de la cambra com de la mateixa presidenta de Junts per intentar aturar la decisió de la Junta Electoral Central de retirar-li les credencials a conseqüència de la sentència pels delictes de prevaricació i falsedat documental per uns fets que es remeten a la seva època com a directora de la Institució de les Lletres Catalanes. Després de la decisió del Suprem, la Mesa es va reunir per executar la retirada de l'escó de Borràs i l'òrgan va acordar en la mateixa sessió convocar un ple extraordinari per cobrir la presidència de la cambra. L'elecció d'aquest divendres posa fi, també, a deu mesos d'interinatge de la institució: com que la presidenta de Junts va ser suspesa dels seus drets i deures com a parlamentària a finals de juliol de l'any passat —quan el TSJC va anunciar l'obertura de judici oral—, la vicepresidenta primera de l'òrgan rector, Alba Vergés, ha exercit les funcions de presidenta en aquest període.

Unes setmanes abans, però, davant l'escenari en què Borràs perdés el lideratge del Parlament, nombrosos dirigents de Junts ja van començar a situar Erra (propera a Jordi Turull) com a principal candidata a dirigir la cambra. A les travesses també va aparèixer el nom de Marta Madrenas, alcaldessa en funcions de Girona. De fet, ambdues no s'han presentat a la reelecció en aquests comicis municipals del 28 de maig. Amb tot, la batllessa de la capital d'Osona és qui ha tingut més opcions en tot moment. Aquest dimarts, l'executiva de Junts es va reunir per confirmar Anna Erra com a candidata a la presidència amb l'aval de Laura Borràs. Dies abans, Esquerra Republicana ja apuntalava que donaria suport al candidat o candidata de Junts per presidir el Parlament argumentant que aquesta posició havia de ser per a un "independentista".

Ple extraordinari per ecollir Anna Erra com a nova presidenta del Parlament de Catalunya (5)
Anna Erra, acompanyada de les vicepresidentes del Parlament, Alba Vergés i Assumpta Escarp / Foto: Carlos Baglietto.

Anna Erra: "Rebo l'encàrrec en unes circumstàncies polítiques gens habituals"

Després de ser investida presidenta del Parlament, Anna Erra ha ocupat el seu lloc a la Mesa del Saló de Sessions i ha pronunciat el seu primer discurs com a segona autoritat del país. Erra ha volgut agrair els suports rebuts i s'ha compromès a "treballar incansablement per estar a l'altura de les expectatives". Amb tot, ha volgut subratllar que ha rebut l'encàrrec "en unes circumstàncies polítiques gens habituals": "En una democràcia plena, el Parlament no hauria sofert interferències democràtiques com les que ha patit. La darrera ha estat la destitució de Laura Borràs. La meva presidència parteix d'una anomalia democràtica que entre tots hem de revertir". Per fer-ho, ha "convidat" els grups parlamentaris a "revertir aquelles normes que contradiuen el dictamen de l'ONU", en referència a l'article 25.4 del reglament.

A parer de la nova presidenta de la cambra catalana, el Parlament "fa temps que no viu una situació de plena normalitat democràtica i hem estat escenari d'una situació complicada i no desitjada, sent objecte d'atacs il·legítims i ingerències inacceptables". Erra ha concretat que això s'ha traduït en "conseqüències personals molt greus" i ha volgut adreçar-se a Carme Forcadell per fer-li un reconeixement. "A Catalunya, hi ha un conflicte polític que només es pot resoldre mitjançant la política i el respecte a les institucions. Hem de deixar enrere la desjudicialització i s'ha de poder defensar totes les idees sense les amenaces de la judicialització i la repressió", ha indicat.

Ple Anna Erra Carlos Baglietto
Anna Erra, durant el seu primer discurs com a presidenta del Parlament / Foto: Carlos Baglietto.

Anna Erra també s'ha compromès a "ser una presidenta que defensi la sobirania del Parlament, el dret a debatre, parlar i votar sobre tot allò que acordin els grups parlamentaris". "Defensaré els drets de tots i cadascun dels diputats, defensaré la institució davant qualsevol ingerència externa", ha apuntat. D'altra banda, ha situat la lluita contra el "feixisme, antisemitisme, negacionisme i la xenofòbia" com un eix prioritari: "No poden tenir espai en aquest Parlament". "Trobaran en mi la porta oberta i la mà estesa perquè crec en el diàleg com a valor suprem de la política", ha destacat, afegint la defensa de la llengua catalana.

Qui és Anna Erra?

Anna Erra i Solà (Vic, 1965) és una de les dirigents de Junts per Catalunya amb més pes polític. Vicepresidenta del partit des de l'agost de 2020, a l'últim Congrés celebrat l'any passat es va constatar aquest ampli suport dins del partit, sent la segona que va rebre més vots, només per darrere de Jordi Turull però per davant de Laura Borràs. Llicenciada en Geografia i Història per la Universitat de Barcelona i diplomada en Magisteri per la Universitat de Vic, va accedir a la política institucional l'any 2007 com a regidora d'Educació, Cultura, Comerç i Turisme de la localitat vigatana. Vuit anys després, ascendia a l'alcaldia de la ciutat, càrrec que ha tingut en aquests darrers dos mandats. D'altra banda, és diputada al Parlament des del juny de 2018 i, des d'aquest 9 de juny de 2023, es converteix en la persona més important de la cambra i esdevé la segona autoritat del país.

Ple extraordinari per ecollir Anna Erra com a nova presidenta del Parlament de Catalunya (2)
Anna Erra passa revista a la Guàrdia d'Honors dels Mossos d'Esquadra / Foto: Carlos Baglietto.

Els 10 presidents que l'han precedit des de la restitució del Parlament són Heribert Barrera (ERC, 1980-1984), Miquel Coll (CiU, 1984-1988), Joaquim Xicoy (CiU, 1988-1995), Joan Reventós (PSC, 1995-1999), Joan Rigol (CiU, 1999-2003), Ernest Benach (ERC, 2003-2010), Núria de Gispert (CiU, 2010-2015), Carme Forcadell (JxSí, 2015-2017), Roger Torrent (ERC, 2018-2021) i Laura Borràs (Junts, 2021-2023). D'aquesta manera, Anna Erra és la quarta dona presidenta de la cambra, després de Núria de Gispert, Carme Forcadell i Laura Borràs.