Fa només una dotzena de dies que en aquest diari ens fèiem ressò d’una notícia segons la qual el Pentàgon tenia capacitat per predir el futur diversos dies per avançat. Dijous passat, 12 d’agost, les agències de notícies informaven que des de Washington es considerava que els talibans aconseguirien prendre el poder de l’Afganistan en 90 dies, és a dir, a mitjans de novembre. El diumenge 15 d’agost les milícies integristes prenien Kabul mentre el president afganès fugia cames ajudeu-me. Tota la previsió dels Estats Units, la seva capacitat de predir el futur i els milers de milions abocats per apuntalar el règim afganès se n’han anat en orris en un cap de setmana de plena canícula que ha forçat els mitjans d’arreu del món a girar el coll cap a aquest punt perdut de l’Àsia central que no van entendre els britànics ni els russos -ni tsaristes, ni soviètics-, ni molt menys els nord-americans amb tota la parafernàlia de l‘OTAN.

Per tot plegat, aquest dilluns, 16 d’agost del 2021, la notícia és la caiguda de Kabul, i les portades dels diaris d’arreu del món en parlen, algunes d’elles sense evitar fer el rodolí fàcil, l’Afganistan ja és dels talibans, i evidenciant que la intervenció militar d’Occident, que ha durat vint anys, no ha servit absolutament per res. Les víctimes, començant per les dones afganeses, ho patiran molt, però potser al primer món ens ho hauríem de fer mirar.

razon

En tot cas, les portades dels diaris són totes molt semblants i amb poca variació. L’únic que es permet en portada una fantasia insidiosa és ‘La Razón’, que malgrat titular ‘La reconquesta dels talibans’, reserva un raconet per criticar Catalunya: ‘El parlament català costa 62,9 milions i el madrileny 32,1’. ‘Inasequibles al desaliento’ que se sol dir.

paismundo

abc.750

Pel que fa a la resta de diaris editats a Madrid, poques sorpreses: ‘Afganistan, a mercè dels talibans’ a ‘El País; ‘Els talibans ocupen Kabul i anuncien un Estat Islàmic’ a ‘El Mundo’ i ‘Afganistan cau en mans de l’integrisme talibà’ a l’‘ABC’.

araperiodico

vanguardia

elpuntavui

I a Catalunya, poca variació: l’‘Ara’ obre amb ‘L’Afganistan torna a ser talibà 20 anys després’; ‘El Periódico’ ens informa que ‘L’Afganistan ja és talibà’ i ‘La Vanguardia’ apunta que ‘Els talibans entren a Kabul i imposen el seu emirat islàmic’. Només ‘El Punt Avui’ ofereix un títol alternatiu a portada: ‘Irreductibles’, no pas en referència al govern afganès, sinó a les mobilitzacions independentistes que es fan de forma regular en diversos indrets. Això sí, sobre Kabul ens diu que ‘L’Afganistan cau en mans dels talibans’.

 

Imatge principal: Les milícies talibanes han aconseguit el control de l'Afganistan en un temps rècord / Efe