El president de l'AfganistanAshraf Ghani, ha abandonat el país aquest diumenge després que els talibans hagin pres el control de gairebé tot el territori, mentre assetgen Kabul a l'espera d'un lliurament del poder "pacífic" del govern, simbolitzant la seva victòria després de vint anys de guerra, que ha estat desencadenada per l'eixida de les forces nord-americanes en les últimes setmanes. Aquest és el moment en què el president ha fugit:

En un missatge de vídeo, el president de l'Alt Consell per a la Reconciliació Nacional de l'Afganistan, Abdullah Abdullah, l'encarregat de negociar amb els talibans, ha assegurat que "l'expresident" Ghani ha abandonat el país, i l'ha culpat de la situació de caos i desesperació que viu en aquests moments Afganistan.

 

ghani presidente afganistan efe

Ashraf Ghani, president de l'Afganistan / Efe

Cau el líder

La fugida de Ghani, que a hores d'ara s'especula que es troba a Tadjikistan, simbolitza la caiguda oficial de l'Afganistan en mans de les milícies talibanes. Així ho ha explicat Abdullah

Cau Kabul

La capital del país, Kabul es troba rodejada per les milícies talibanes des d'aquesta matinada, i els seus combatents han pres posicions en diverses entrades de la capital, a l'espera que s'aconsegueixi un acord per a una transició pacífica de poder amb el Govern afganès.

Davant el ràpid avenç dels talibans, centenars de milers de ciutadans s'han anat concentrant als parcs de la ciutat fugint de la violència Els talibans han instat l'enemic a posar fi a la resistència inútil com més aviat millor a les províncies restants, perquè així pugui establir un sistema afganès pur, islàmic, sòlid i inclusiu al país, tal com han indicat els insurgents en un comunicat.

La situació és de pànic, amb les autoritats afganeses demanant a tots els funcionaris que abandonin els seus llocs de treball i tornin a les seves llars, mentre botigues i bancs tanquen i el trànsit està paralitzat per grans embussos.

L'aeroport de Kabul també es troba fora de control, amb milers de persones que intenten escapar, tant civils afganesos com personal diplomàtic. Segons algunes fonts, l'ambaixada americana hauria alertat d'un foc dins l'edifici, i hauria demanat als ciutadans que s'amaguin a Kabul. Aquestes són les imatges de la desesperació a l'Afganistan: un avió, presumptament americà, sent embarcat a correcuita per centenars de persones:

"Transició pacífica"

En un comunicat després de prendre el control de gairebé la totalitat de l'Afganistan, els talibans han demanat als seus combatents "no lluitar a Kabul" i que romanguin "a les portes" de la capital, sense tractar d'entrar a la ciutat.

"Atès que la capital Kabul és una ciutat gran i densament poblada, els mujahidins de l'Emirat Islàmic (com s'autodenominen els talibans) no tenen intenció d'entrar a la ciutat per la força o combatre, sinó més aviat entrar a Kabul pacíficament", han remarcat els insurgents.

Per a això, "s'estan duent a terme negociacions per a garantir que el procés de transició es completi de manera segura, sense comprometre la vida, la propietat i l'honor de ningú, i sense comprometre la vida dels kabulins".

 

Foto principal: caos a Kabul davant l'entrada dels talibans / Efe