Dimecres 6 de gener, un matí de molts nervis que, per primer cop després de molt temps, no venen provocats per les dades sobre la Covid o per les possibles restriccions que es puguin anunciar per fer-li front. Aquesta nit han passat els Reis d'Orient!.

Els Reis han passat per les cases catalanes, però què els hi han portat als principals diaris espanyols i catalans?. Aquest dimecres màgic les portades venen carregades de coronavirus, la nova soca i Ses Majestats els Reis d'Orient.

L'ABC​ es fa ressò de la demanda d'alguns sanitaris que reclamen "un comandament únic contra el caos de les vacunes". La campanya de vacunació a Espanya, que va començar fa poc més d'una setmana, arrossega molta polèmica ja que avança molt lentament. Segons el diari, aquests sanitaris "exigeixen un pla tutelat pel ministre de Sanitat per evitar retards i disparitat de xifres entre regions".

A la portada també hi podem veure una dona baixant la persiana del seu negoci l'endemà de fer-se públiques les dades de l'atur d'aquest 2020 a l'Estat. L'atur a Espanya ha augmentat en 724.532 aturats durant el 2020, un 22,9% més respecte d'exercici anterior, segons dades publicades aquest dimarts per Ministeri de Treball. Aquesta dada trenca amb els set últims anys consecutius de descensos de l'atur i suposa el repunt més important des del 2009, en plena crisi financera.

ABC 6 gener

El País hi ha més o menys el mateix: el retard en les vacunacions i les altíssimes xifres d'atur a Espanya causades per la pandèmia del coronavirus.

Ara bé, el gran protagonisme de la portada és per la nova soca del coronavirus; la coneguda com 'la soca britànica'. Segons el diari, la soca britànica fa dues setmanes que circula per Espanya. Precisament aquest dissabte, davant l'amenaça de la nova soca, la Junta d'Andalusia ja va prendre mesures dràstiques decretant el tancament perimetral dels vuit municipis integrats en les àrees sanitàries del Camp de Gibraltar Est i Oest que presenten una major taxa d'incidència.

EL PAIS 6 gener

La Razón, quina sorpresa, ataca el govern espanyol i acusa el ministre de Sanitat, i molt aviat candidat del PSC a les eleccions catalanes, Salvador Illa, d'ignorar l'ajuda dels militars. "Illa ignora l'ajuda militar tot i el caos en les vacunes", titula el diari.

Aquest dimarts, la ministra de Defensa, Margarita Robles, va oferir l'ajuda dels militars per sortir del col·lapse actual, que impedeix administrar totes les dosis que es reben de Pfizer. Espanya només ha aplicat l'11,5% de les dosis que han arribat a l'Estat en deu dies.

LR 6 gener

El Mundo varia una mica i aquest dimarts, coincidint amb el dia de Reis, porta un sondeig sobre la monarquia espanyola. L'enquesta afirma que "La tasca de Felip VI eleva l'avantatge dels favorables a la monarquia". Segons el diari, els escàndols del rei emèrit Joan Carles I no han perjudicat la institució i han fet que els partidaris de la república estiguin 20 punts per sota dels monàrquics.

La portada també porta el desori amb les vacunes i titlla de "rosari de restriccions" les mesures que està adoptant cada territori per fer front a la tercera onada de la Covid.

MUNDO 6 gener

Els protagonistes de La Vanguardia són els Reis d'Orient i els nens; els que més gaudeixen d'aquest dia tan màgic. "La màgia dels Reis esquiva la Covid", diu el diari sobre una foto d'una cavalcada de Reis d'allò més atípica. La pandèmia ha provocat que no s'hagin pogut celebrar cavalcades ordinàries i que Ses Majestats s'hagin hagut d'empescar el que faci falta per arribar a tots els nens; en aquest cas a través de la televisió.

Sobre les vacunes, el diari subratlla que el reforç de la plantilla d'infermers és l'èxit d'una bona campanya de vacunació: "Les comunitats que més vacunen són les que van reforçar la plantilla d'infermeria".

LV 6 gener

Per la seva banda, El Periódico combina les vacunes i l'atur: "L'ocupació s'enfonsa el 2020 pendent de la vacuna". La pandèmia ha deixat a Espanya 3.900.000 aturats, sent la construcció i la indústria els que han registrat un augment més important. L'ocupació femenina és la més afectada, amb 2.225.121 parades inscrites davant els 663.016 aturats.

PERIODICO 6 gener

A la premsa catalana també hi trobem les dades de l'atur i els Reis d'Orient. El diari Ara porta una fotografia de l'arribada de Ses Majestats a Barcelona. Uns Reis equipats amb mascareta que van ser rebuts per un nen petit, també amb una mascareta.

ARA 6 gener

Finalment, El Punt Avui opta per un titular senzill: "Fa pujada". La Covid està a l'alça, la velocitat de propagació de la Covid-19, l'Rt, ha pujat a 1,45 a Catalunya, 18 centèsimes més que fa 24 hores, segons les últimes dades del Departament de Salut. El risc de rebrot també puja, ho fa 52 punts, fins als 552, però la incidència a 14 dies baixa de 409,14 a 396,39. En paral·lel, s'han declarat 3.734 nous casos confirmats per PCR o test d'antígens (TA), cosa que eleva la xifra total a 375.971. AVUI 6 gener page 0001