L'amenaça de la soca britànica i el repunt dels positius per coronavirus han fet prendre mesures dràstiques a la Junta d'Andalusia. Seguint la proposta del Consell d'Alertes de Salut Pública d'alt Impacte, aquest matí s'ha decidit decretar el tancament perimetral dels vuit municipis integrats en les àrees sanitàries del Camp de Gibraltar Est i Oest que presenten una major taxa d'incidència per 100.000 habitants, situant-se en 316 casos enfront els 140 de la mitjana andalusa.

Aquest nivell d'alerta alt de pressió assistencial en les Unitats de Cures Intensives (UCI) i la proliferació de casos vinculats a la soca britànica present a Gibraltar no conviden a ser optimistes. En un comunicat, la Junta ha detallat que aquest tancament afecta els vuit municipis inclosos en aquesta dues àrees sanitàries: la Linea de la Concepción, Algesires, Los Barrios, Castellar de la Frontera, Jimena de la Frontera, San Martín del Tesorillo, San Roque i Tarifa.

Campanya a les residències

A aquesta mesura se suma la proposta d'una campanya de vacunació a totes les residències de les dues àrees, també als professionals sanitaris que desenvolupen la seva tasca a la zona. De la mateixa manera, i tal com va decidir el Comitè Territorial d'Alt Impacte de Cadis, s'han començat a realitzar durant aquest dissabte el cribratge poblacional al municipi de la Linea de la Concepción i continuarà demà a Algesires. Així ho ha anunciat el conseller de Salut i Famílies, Jesús Aguirre.

Els casos confirmats vinculats a la soca britànica s'eleven a un total de set a Andalusia durant les últimes hores. D'aquests casos, tres es registren a la província de Màlaga, dos a Granada, un a Sevilla i un altre a la zona del Camp de Gibraltar. "Tots ells presenten bona evolució clínica", assenyala Aguirre.

En paral·lel, el Comitè d'Experts ha valorat la informació difosa pel National Health Service (NHS) del Regne Unit, segons la qual les dades de contagis a Gibraltar han patit un ascens progressiu en els últims 14 dies, amb taxes d'incidència per 100.000 habitants que superen els 2.000 casos i més de 800 casos declarats en les últimes dues setmanes.

Davant d'aquesta situació, el conseller de Salut i Famílies ha assegurat que "la Junta d'Andalusia considera necessari adoptar aquest tipus de mesures com a mur de contenció a la zona i com a principi de precaució per evitar un creixement exponencial en els propers dies que pugui afectar de manera directa la pressió assistencial ". De la mateixa manera, ha insistit en la seva reclamació a el Govern d'Espanya "perquè actuï de forma contundent i estableixi un major control en el trànsit amb Gibraltar".