El full de ruta del socialisme espanyol ha estat presentat aquest dissabte i si algú esperava noves propostes per a resoldre el conflicte català, ja pot buscar al llarg de les 300 pàgines de la ponència marc del 40è congrés del PSOE que se celebrarà l'octubre a València que no en trobarà.

Això no ha estat del gust d’El Mundo, malgrat que el contingut del document li va a favor. No hi ha ni un bri del què es reclama des de Catalunya: no hi ha referèndum ni cap avenç cap a l’autodeterminació, ni tan sols es parla de la taula de diàleg. Hi ha federalisme, cogovernança i molt bla, bla, bla. Però el rotatiu madrileny, enfadat sempre amb el món i encara més amb el PSOE, hi veu concessions a l'independentisme, com ara que els socialistes s’inventin l’“Espanya multinivell”, una nova figura -diuen- per encaixar l’autogovern de Catalunya. Això ho diuen a la portada, perquè després vas a la notícia interior i acaben reconeixent que el PSOE “ofereix  diàleg i pacte dins la llei i una inconcreta profundització de l’Estat de les autonomies que difícilment satisfarà l’independentisme”. Aquesta és la nova Espanya multinivell?

No al referèndum

El cert és que el full de ruta del PSOE de Pedro Sánchez no es mereix ni una línia a les portades de la resta de diaris que trobem aquest diumenge al quiosc, encara que una amagada entrevista d'El País a la ministra de Política Territorial, Isabel Rodríguez, deixa ben clara quina és l’estratègia del nou govern espanyol: “Busquem un acord amb Catalunya, no un referèndum”.

No arriben a final de mes

L’ABC aparca per un dia el conflicte català per sortir en defensa dels monjos de Valle de los Caídos que sembla que, com molts ciutadans, no arriben a final de mes. Explica el rotatiu que Patrimoni Nacional des de fa tres anys no els passa l’assignació que en total suma un milió d’euros. S’obliden d’explicar que s’ha tancat l’aixeta als monjos perquè  no retrem comptes sobre com es gasten els diners. No ho fan des del 1957 i ara que els hi demanen, desobeeixen.

Acabant amb els que ja coneixen com el Trio de la Benzina, La Razón no perd oportunitat per carregar contra el govern de Pedro Sánchez, avui per la seva política econòmica. La inversió estrangera, diuen, fuig d’Espanya i els fluxos es redueixen a la meitat. I afegeixen que sis de cada deu euros que arriben sis van a Madrid. Els cou, es veu, que els altres quatre vagin cap altre indret de l’Estat.

elmundo

elpais

larazon

abc

elperiodico

ara

elpuntavui

lavanguardia

Imatge principal, la rebequeria d'El Mundo amb el full de ruta del PSOE / Pixabay